Sirija: Opozicija oborila ruski avion, ubijen pilot (VIDEO)

AP prenosi, pozivajući se na neimenovanog očevica, da je pilot ubijen dok je pokušavao da izbjegne zarobljavanje

Foto: Printscreen

Borci sirijske opozicije oborili su ruski borbeni avion u svom uporištu u provinciji Idlib, a potom i ubili pilota, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Prema njihovim navodima, koje prenosi agencija AP, ruski pilot je mrtav, ali nisu objavljeni detalji o njegovoj pogibiji.

AP prenosi, pozivajući se na neimenovanog očevica, da je pilot ubijen dok je pokušavao da izbjegne zarobljavanje.

Smrt pilota potvrdilo je i rusko Ministarstvo odbrane, a u posebnom saopštenju je navelo da su uzvratili akcijom u kojoj su ubili najmanje 30 pobunjenika.

“U napadu oružjem velike preciznosti, sa za sada nepoznate lokacije, ubijeno je 30 pobunjenika u provinciji Idlib u Siriji, gdje je prethodno oboren avion ruskog Ratnog vazduhoplovstva, a pilot je ubijen”, saopštilo je Ministarstvo obrane Rusije.

Ministarstvo je potvrdilo da je srušen avion tipa Su-25, navodeći da je pilot uspio da se katapultira, ali da je poginuo u obračunu sa pobunjenicima, prenosi Al Jazeera.

RIA Novosti je prenijela saopštenje u kojem se navodi kako je avion oboren nad područjem koje kontroliše Fronta al-Nusra.

Navedeno je i da Rusija i Turska, kao jamci deeskalacije sukoba u Idlibu, rade na tome kako bi se iz regije isporučilo tijelo pilota.

Na snimcima koji kruže na društvenim mrežama vidi se muškarac krvavog lica i čuje se uzvikivanje: “On je Rus”.

Prethodno su lokalni zapovjednici potvrdili novinarima da je avion Su-25 srušen u blizini grada Maaret al-Numan u sjeverozapadnoj provinciji Idlib.

Isti izvor je tada kazap da je pilot uhvaćen pet kilometara od mjesta pada.

Na drugim snimcima, koji su postavljeni na društvenim mrežama, vidi se trenutak kada je avion pogođen, a potom i olupina u plamenu.

Snage sirijske vlade su tokom proteklih sedmica, uz pomoć ruskih vazdušnih snaga, intenzivirale napade na Idlib.

Sirijska vojska je prošlog mjeseca ponovo osvojila obližnju stratešku vojnu bazu Abu Duhur iz ruku pobunjenika.

Idlib je posljednje uporište opozicije u Siriji. 

Rusija je glavni saveznik sirijskog predsjednika Bashara al-Assada čije snage posljednjih mjeseci bilježe teritorijalne pobjede protiv pobunjenika.

Pružajući podršku Assadovom režimu, Rusija se uključila u sirijski sukob prije tri godine i pokrenula vazdušnu kampanju.

Pobunjeničke grupe su i prije rušile avione režima, ali puno rjeđe avione ruske vojske.

U avgustu 2016. godine petorica ruskih vojnika su poginula kada je pobunjenička grupa, takođe u pokrajini Idlib, srušila njihov helikopter.

Turska je u novembru 2015. srušila ruski vojni avion, što je podstaklo diplomatsku krizu između Moskve i Ankare. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!