Novac koji je Vlada izdvojila za pomoć Plavu, Gusinju, Andrijevici i Beranama još na čekanju

U lokalnim komisijama objašnjavaju da im je potrebno vremena da kompletiraju spiskove onih kojima je ova finansijska podrška najpotrebnija

Foto: Began Čekić

Novac koji je Vlada, kao interventnu pomoć (190.000 eura) izdvojila za četiri opštine na sjeveru zemlje, koje su najviše pogođene zemljotresom 4. januara, još nije isplaćen najugroženijim porodicama, a u lokalnim komisijama objašnjavaju da im je potrebno vremena da kompletiraju spiskove onih kojima je ova finansijska podrška najpotrebnija.

Jedino su u Gusinju krenuli “s mrtve tačke” pa su porodicama, čije su kuće bile u najlošijem stanju, obezbijedili, kako kažu, logističku pomoć, odnosno omogućili im da uzmu građevinski materijal za sanaciju krovova, dimnjaka, zidova…

Predsjednica Opštine Gusinje Anela Čekić za “Pobjedu” je kazala da su dobili oko 550 zahtjeva mještana, te da je komisija završila prvi obilazak terena. Ona se nada da će naredne sedmice početi sa raspodjelom novca od Vladine urgentne pomoći, a prema podacima sa terena, ima oko 50 kuća kojima je sanacija hitna, prenosi CdM.

Komisija u Gusinju bi, nada se Čekić, izvještaj o procjeni štete trebalo da Vladi preda početkom sljedeće sedmice.

Vlada je još 11. januara opštinama Plav (70.000), Gusinje (50.000), Andrijevica (40.000) i Berane (30.000) odobrila interventnu pomoć, a predsjednica Komisije za procjenu štete od elementarnih nepogoda Marija Vučinović kazala je “Pobjedi” da lokalne vlasti nijesu obavezane nekim datumom do kada bi trebalo da isplate ovaj novac domaćinstvima.

Predsjednik Opštine Plav Orhan Šahmanović najavljuje da će i oni naredne sedmice podijeliti novac od Vladine pomoći, a trebalo bi da ga dobije oko 20 domaćinstava.

“Do kraja sedmice očekujem i konačan izvještaj komisije. Do sada je broj zahtjeva oko 1.650”,  rekao je Šahmanović.

U Andrijevici je, kako je kazao predsjednik tamošnje komisije Rade Marjanović, registrovano 15 kuća koje više nijesu za stanovanje.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!