Crna Gora kupuje tri helikoptera vrijedna 30 miliona eura

„Crna Gora želi da unaprijedi sposobnosti Vojske Crne Gore i kupovinom tri višenamjenska helikoptera značajno će se podići kapaciteti i mogućnosti Vazduhoplovstva VCG, ali i ostalih vidova Vojske, a obzirom na to da će helikopteri biti korišćeni za podršku u dejstvima na kopnu i moru, transport jedinica, traganje i spasavanje, medicinsku evakuaciju, nadzor granice i cjelokupne teritorije Crne Gore“, rekao je ministar Bošković nakon potpisivanja ugovora

Foto: GOV.ME

Ugovor o nabavci tri srednja višenamjenska helikoptera potpisan je danas u Ministarstvu odbrane Crne Gore, između Vlade Crne Gore i Kanadske privredne korporacije.

Helikopteri stižu u Crnu Goru tokom ove godine, jedan u prvom, a preostala dva u četvrtom kvartalu godine, javlja agencija Anadolija.

Ugovor su potpisali crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković i Martin Zabloki, predsjednik i izvršni direktor Kanadske privredne korporacije.

Kako je saopšteno iz crnogorskog Ministarstva odbrane, ugovor predviđa kreditni aranžman u vrijednosti 30 miliona eura po kojem će Ministarstvo za potrebe Vazduhoplovstva Crne Gore nabaviti dva helikoptera tipa Bell 412EPI i jedan helikopter Bell 412EP.

„Crna Gora želi da unaprijedi sposobnosti Vojske Crne Gore i kupovinom tri višenamjenska helikoptera značajno će se podići kapaciteti i mogućnosti Vazduhoplovstva VCG, ali i ostalih vidova Vojske, a obzirom na to da će helikopteri biti korišćeni za podršku u dejstvima na kopnu i moru, transport jedinica, traganje i spasavanje, medicinsku evakuaciju, nadzor granice i cjelokupne teritorije Crne Gore“, rekao je Bošković nakon potpisivanja ugovora.

On je, prenosi Al Jazeera, posebno istakao značaj upotrebe helikoptera u civilne svrhe i naglasio da će „Vojska, kao i do sada, uvijek biti na raspolaganju svakom građaninu Crne Gore“.

Zabloki je rekao da, kao dio kanadske Vlade, u njeno ime zaključuju ugovore širom svijeta i da je ovo istorijski ugovor, jer ga prvi put zaključuju sa Crnom Gorom.

„Znamo da Kanada i Crna Gora imaju izvanredne odnose u svim oblastima saradnje i ovo je konkretan primjer rastućih ekonomskih odnosa dviju zemalja. Naročito smo ponosni na činjenicu da će naši helikopteri doprinijeti bezbjednosti Crne Gore“, istakao je Zabloki.

Ugovorom je predviđena nabavka četvorokrakih dvomotornih helikoptera koji su dizajnirani, opremljeni i namijenjeni za frekventnu upotrebu i pouzdano izvršavanje letačkih zadataka, kao što su prevoženje putnika, medicinska evakuacija, traganje i spasavanje, transport tereta, gašenje požara, operacije na malim i ograničenim niskim visokim terenima i nadzor granice.

Nabavkom tri helikoptera značajno će se unaprijediti i kapaciteti Vojske Crne Gore u domenu kontrole vazdušnog prostora, kao i pomoći građanstvu u vanrednim ili kriznim situacijama. 

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH