Sam na školskom hodniku: Ovako je završio dječak koji nije želio da ide na vjeronauku

“Iz razloga što tog sveštenika ne smatram kompetentnom osobom koja bi moje dijete trebala da podučava vjeri i dobrim međuljudskim odnosima, odlučio sam da ispišem sina sa tog izbornog predmeta”, izjavio je dječakov otac

Foto: Index.hr

Treba li vjeronauka da bude zastupljena u redovnom školskom rasporedu?

Ako je suditi po odgovorima čitalaca koje je objavio hrvatski portal Index.hr, vjeronauci nije mjesto u javnim školama. Čak 85 odsto ljudi smatra tako. 

Povod za ovu priču je fotografija čitaoca na kojoj se vidi dječak kako sam sjedi na školskom hodniku sa torbom na leđima. Sliku je poslao njegov otac koji nije pristao da ovaj učenik drugog razreda jedne osnovne škole u Splitu pohađa vjeronauku. 

“Dijete mi je upisano na vjeronauku prošle nastavne godine u prvom razredu osnovne. Tokom nastavne godine, sve vrijeme slušao sam o svešteniku kao o vrlo lošem vjeroučitelju. (…) Nastojao sam da to ne utiče na mene, ali nakon što sam čuo priču da je jednoj djevojčici dao manju ocjenu nego što je zaslužila i to samo zato što nije iz njegove župe, počeo sam da se pitam o njegovoj stručnosti. Moje poimanje vjeronauke je učenje o solidarnosti, darežljivosti, dobroj volji… Ne slažem se s ovim vjeroučiteljem”, kazao je dječakov otac.

Foto: Index.hr

“Iz razloga što tog sveštenika ne smatram kompetentnom osobom koja bi moje dijete trebala da podučava vjeri i dobrim međuljudskim odnosima, odlučio sam da ispišem sina sa tog izbornog predmeta”, izjavio je dječakov otac za Index.hr, prenosi Radiosrajevo.ba.

Međutim, otac se neugodno iznenadio kada je vidio školski raspored:  prve sedmice je vjeronauka prvi čas, a srijedom treći, dok se druge sedmice vjeronauka održava ponedjeljkom, četvrti čas, a  srijedom treći.

Otac nije mogao da podnese konstantnu separaciju osmogodišnjaka od ostatka vršnjaka. Od početka nastave drugog razreda dolazi dvaput sedmično u školu kako bi se družio sa sinom i igrao se s njim na igralištu pred školom.

Pristalice vjeronauka u javnim školama po pravilu se pozivaju na tezu da je vjeronauka izborni predmet, s obzirom na to da svaki roditelj može odabrati da njegovo dijete ne ide na vjeronauku. Međutim, riječ “izbor” podrazumijeva biranje između dva više ili manje ekvivalentna izbora, a kada je u pitanju alternativa vjeronauci u osnovnim školama, ona ne postoji. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!