Turisti u Americi ne mogu da vide atrakcije zbog blokade Vlade

Djelimična blokada američke Vlade počela je u noći s petka na subotu, nakon što demokrate i republikanci nisu uspjeli da postignu dogovor o finansiranju, jer su ostali podijeljeni u pogledu imigracije i pogranične bezbjednosti. Budući da Senat američkog Kongresa nije postigao dogovor o usvajanju predloga za nastavak finansiranja federalne vlade u Washingtonu, došlo je do djelimične finansijske blokade

Foto: Wikimedia

Simbol američkog sna postao je simbol američke disfunkcije kada je turistima odbijena posjeta Kipu slobode na Ellis Islandu pored New Yorka, zbog finansijske blokade Vlade SAD-a, prenose agencije.

Turisti su odbijeni jer ta i druga mjesta neće raditi budući da su zaposleni u njima na prinudnom odmoru zbog prestanka finansiranja.

Velikom broju turista takođe nije odobren ulaz u Independence Hall u Philadelphiji, gdje su potpisani  Deklaracija nezavisnosti i Ustav SAD-a. Turisti nisu mogli da vide ni čuveni simbol američke nezavisnosti – Zvono nezavisnosti koje se nalazi u parku Nacionalne nezavisnosti u tom gradu.

Djelimična blokada američke Vlade počela je u noći s petka na subotu, nakon što demokrate i republikanci nisu uspjeli da postignu dogovor o finansiranju, jer su ostali podijeljeni u pogledu imigracije i pogranične bezbjednosti.

Budući da Senat američkog Kongresa nije postigao dogovor o usvajanju predloga za nastavak finansiranja federalne vlade u Washingtonu, došlo je do djelimične finansijske blokade, prenose agencije.

Neizvjesno je koliko će to dugo trajati, a blokada službi savezne administracije SAD-a nastupila je na godišnjicu inauguracije Donalda Trumpa za predsjednika.

Blokadom Vlade se, međutim, neće obustaviti finansiranje svih agencija, programa i usluga koje finansira federalna Vlada.

Prestaće da rade zaposleni u agencijama i ministarstvima koji se ne smatraju ključnim sve dok Kongres ne bude u stanju da usvoji zakon o federalnom proračunu. Oni koji se smatraju vitalnim za život građana i nacionalnu bezbjednost, poput policije i vojske, nastaviće sa radom.

Federalne agencije su obustavile određene aktivnosti, dok će američke trupe ostati na svojim pozicijama, ali polovina od ukupno oko dva miliona zaposlenih u federalnim agencijama neće u ponedjeljak ići na posao, navodi Glas Amerike.

Neki programi koji se oslanjaju i na druge izvore prihoda, takođe nastavljaju rad koliko je moguće. Na primjer, sudovi mogu koristiti novac prikupljen od kazni, a slično važi i za američku poštu, koja posluje polunezavisno, pišu američki mediji, prenosi Al Jazeera.

Finansijska blokada u SAD-u nije uobičajena, ali se događala i u prošlosti. Od 1981. bilo je 12 takvih slučajeva, a blokade su varirale po dužini trajanja. Najduže je trajala ona u vrijeme mandata Billa Clintona – 21 dan.

Posljednji put se blokada dogodila 2013. godine, za vrijeme predsjednika Baracka Obame.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!