U Lesotu pronađen jedan od najvećih dijamanata na svijetu (VIDEO)

Dijamant je iskopan u rudniku Letseng, a njegova vrijednost bi mogla da dosegne oko 33 miliona eura, kazao je analitičar Ben Davis iz investicione kompanije Liberium Capital

Foto: YouTube/Printscreen

Britanska rudarska kompanija Gem Diamonds saopštila je danas da je u Lesotu, na jugu Afrike, nedavno pronađen dijamant od 910 karata, kojeg smatraju jednim od pet najvećih do sada otkrivenih dijamanata.

Dijamant je, prenosi novilist.hr, iskopan u rudniku Letseng, a njegova vrijednost bi mogla da dosegne oko 33 miliona eura, kazao je analitičar Ben Davis iz investicione kompanije Liberium Capital.

“Otkad je Gem Diamonds 2006. stekao prava na rudnik Letseng, kompanija je pronašla nekoliko najvećih i najzanimljivijih dijamanata na svijetu”, rekao je direktor kompanije Clifford Elphick.

Prema njegovim riječima, radi se o dijamantu izuzetne čistoće i dosad najvećem iskopanom dijamantu u rudniku u Lesotu, jednoj od najsiromašnijih afričkih zemalja.

Najvećim dijamantom na svijetu smatra se Cullinan, koji ima 3.106 karata, a pronađen je 1905. godine u Južnoafričkoj Republici.

U nebrušenom je obliku predat je britanskom kralju Edwardu VII, sinu kraljice Viktorije, i naknadno razlomljen na devet velikih brušenih dijamanata i mnogo manjih. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!