Srbijanski ambasador protjeran iz Crne Gore, iz Srbije odgovorili protjerivanjem Tarzana Miloševića

Nakon dužeg i kontinuiranog miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore, ponašanja i izjava nespojivih sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije, nakon više usmenih i pisanih upozorenja na neprihvatljivost ovakvog ponašanja, juče je ambasador Božović nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao “oslobođenjem” i “slobodnom voljom” crnogorskog naroda, čime je još jednom, na najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo”, piše u saopštenju Ministarstva

Vladimir Božović (Foto: Printscreen/Rado Televizija Herceg Novi)

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) Crne Gore proglasilo je danas ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, u skladu sa članom 9. i 41. Bečke konvencije o diplomatskim privilegijama i imunitetima, Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore proglasilo je danas ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori, Vladimira Božovića za persona non grata i zatražilo da napusti Crnu Goru.

“Nakon dužeg i kontinuiranog miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore, ponašanja i izjava nespojivih sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije, nakon više usmenih i pisanih upozorenja na neprihvatljivost ovakvog ponašanja, juče je ambasador Božović nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao “oslobođenjem” i “slobodnom voljom” crnogorskog naroda, čime je još jednom, na najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo”, piše u saopštenju Ministarstva.

Time je, dodaje se, unizio i najviše zakonodavno i predstavničko tijelo – Skupštinu Crne Gore, koja je 29. novembra 2018. usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine kojima je, kako su kazali, ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore, njena teritorija prisajedinjena Kraljevini Srbiji i nasilno detronizovan kralj Nikola Petrović Njegoš.

“Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore je o ovome na uobičajeni način, notom, obavijestilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, a nota će biti uručena i ambasadoru Božoviću”, piše u saopštenju.

Tarzan Milošević (Foto: Printscreen/N1)

Ubrzo potom, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije postupilo je na recipročan način i proglasilo ambasadora Crne Gore u Srbiji, Tarzana Miloševića, personom non grata.

“Ministarstvo spoljnih poslova donijelo je odluku da, na osnovu Člana 9. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, proglasi izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Crne Gore u Republici Srbiji Tarzana Miloševića za personu non grata i zatražilo da u roku od 72 sata napusti teritoriju Republike Srbije.

Ministarstvo spoljnih poslova, vodeći se principom reciprociteta, donijelo je ovu mjeru nakon odluke Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore da proglasi ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića nepoželjnom osobom, dajući mu rok od 72 sata da napusti teritoriju Crne Gore”, piše u saopštenju Ministarstva.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!