Željko Komšić objelodanio: Kandidovaću se za člana Predsjedništva BiH

“Biću kandidat za člana Predsjedništva BIH. Ove ucjene u vezi sa retrogradnim predlogom Izbornog zakona moraju prestati. Moja kandidatura je jedan od načina i političkih mehanizama”, rekao je Komšić, ai nije precizirao hoće li biti kandidat DF-a ili zajednički kandidat DF-a i SDP-a

Željko Komšić (Foto: Printscreen)

Lider Demokratske fronte (DF) Željko Komšić najavio je svoju kandidaturu za člana Predsjedništva BiH za oktobarske izbore.

Gostujući u programu televizije Hayat, Komšić je dao potvrdan odgovor na pitanje hoće li se kandidovati za funkciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

“To me posljednjih dana svi pitaju. Evo da kažem: kako sada stvari stoje hoću. Kandidovaću se za člana Predsjedništva BiH”, rekao je Komšić, prenosi Slobodna-bosna.ba.

Komšić je svoju kandidaturu potvrdio i u kasnijoj izjavi za Vijesti.ba.

“Biću kandidat za člana Predsjedništva BIH. Ove ucjene u vezi sa retrogradnim predlogom Izbornog zakona moraju prestati. Moja kandidatura je jedan od načina i političkih mehanizama”, rekao je Komšić, ai nije precizirao hoće li biti kandidat DF-a ili zajednički kandidat DF-a i SDP-a.

Komšić je dužnost člana Predsjedništva BiH obavljao u dva uzastopna mandata u od 2006. do 2014. godine. Oba mandata osvojio je kao kandidat SDP-a.

Prema informacijama “Slobodne Bosne”, čelnici SDP-a kalkulisali su s imenom Slave Kukića kao potencijalnim kandidatom za funkciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Kukić je u ljeto prošle godine kazao da će, ako se kandiduje, sigurno pobijediti hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Dragana Čovića.

“Sigurno ću pobijediti Čovića. Upustim li se u to i ne budem li imao više od 100 hiljada glasova više od njega, obećavam da ću odustati od mjesta člana Predsjedništva BiH”, kazao je Kukić, napomenuvši da će prihvatiti kandidaturu samo pod uslovom da ga podrže sve partije lijeve i građanske orijentacije.

Lider SDP-a, Nermin Nikšić, u nedavnom razgovoru za “Slobodnu Bosnu” nije dao precizan odgovor na pitanje hoće li SDP i DF izaći sa zajedničkim predsjedničkim kandidatom.

“O tome još nismo razgovarali”, kratko je kazao Nikšić.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!