Oglasio se Kemal Purišić: Žalim zbog smrti djevojčice, ispitaćemo slučaj

“Naložio sam da se ispitaju sva postupanja institucija koje pripadaju resoru kojim rukovodim, vezano za socijalni status porodice preminule djevojčice. U narednim danima izvijestićemo javnost o ishodu”, kazao je ministar

Kemal Purišić (Foto: Printscreen)

Dok grupa građana smatra da je država kriva za smrt dvogodišnje Jelene, zbog čega su i pokrenuli peticiju za smjenu ministra Kemala Purišića, on za CdM kaže da žali zbog slučaja i da je naložio da se ispita postupanje institucija koje pripadaju resoru kojim rukovodi, vezano za socijalni status porodice preminule djevojčice.

“Izražavam duboko žaljenje zbog smrti maloljetne djevojčice J. B. Nažalost, jedan nevini život se prerano ugasio”, kazao je Purišić tom portalu.

Ministarstvo na čijem je čelu, obećava on, pomoći će porodici.

“Ministarstvo rada i socijalnog staranja je uputilo interventnu materijalnu pomoć porodici Bogavac, kako bi im makar malo olakšalo ovu tešku situaciju. Takođe, naložio sam da se ispitaju sva postupanja institucija koje pripadaju resoru kojim rukovodim, vezano za socijalni status porodice preminule djevojčice. U narednim danima izvijestićemo javnost o ishodu”, kazao je ministar.

CENTAR ZA SOCIJALNI RAD: NIJE BILO PROPUSTA

Centar za socijalni rad tvrdi da nije napravio nijedan propust u ovom slučaju.

Kažu da je porodica Bogavac bila korisnik prava na materijalno obezbjeđenje kod Centra od 1. jula 2000. do 1. novembra 2002. godine i od 1. jula 2007. do 1. marta 2010. godine, kao potpuna porodica.

“Nakon tog perioda, intervju sa supružnicima je obavljen 22. decembra 2015. godine, kojom prilikom je utvrđeno da porodica ne ispunjava uslov za materijalno obezbjeđenje, jer se suprug tada nije nalazio na evidenciji Zavoda za zapošljavanje”, kazali su u Centru.

Od 1. januara 2016. godine, Marijana Bogavac je ostvarila naknadu po osnovu rođenja troje i više djece, u iznosu od 192 eura.

“Nakon ukidanja naknade, 30. juna 2017. godine, Marijana nije podnosila zahtjev za ostvarivanje prava na materijalno obezbjeđenje kod ovog Centra, već je uložila žalbu na ukidanje prava na naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece”, kažu oni.

U periodu dok je porodica bila korisnik prava na materijalno obezbjeđenje, Marijana Bogavac je živjela zajedno sa suprugom koji je doprinosio izdržavanju porodice obavljanjem određenih poslova.

“Porodica Bogacac nema riješeno stambeno pitanje, već žive kao u podstanari i plaćaju kiriju u iznosu od 120 eura. Stan u kojem živi porodica je dvosoban, opremljen je neophodnim pokućstvom, ima struju i vodu, sanitarni čvor i uslovan je za život. U posljednje vrijeme, u stanu Marijane Bogavac je živjela i njena sestra sa ćerkama”, ističu u Centru.

DOBIJAJU OBROK OD NVO “NARODNA KUHINJA”

Radi izdržavanja porodice, prema informacijama dobijenim od bliskih srodnika, Marijana je obavljala dva posla, a korisnici su i obroka koji obezbjeđuje NVO “Narodna kuhinja” pri Hramu.

“Suprug se nalazi na radu u inostranstvu i u kontaktu je sa porodicom”, tvrde oni.

Krajem septembra 2017. godine, Marijana je podnijela zahtjev za jednokratnu novčanu pomoć, nakon čega je urađen nalaz i mišljenje o opravdanosti ovog zahtjeva i donijeto rješenje o priznavanju prava na pomoć.

“Međutim, ista nije isplaćena jer imenovana ova sredstva još nije podigla sa blagajne Centra. Uvidom u dokumentaciju, mišljenja smo da Centar za socijalni rad nije napravio propust u svom postupanju prema navedenoj porodici i još jednom izražavamo žaljenje zbog tragedije koja je zadesila ovu porodicu”, kažu u Centru

Jasno poručuju da će i dalje preduzimati mjere iz domena svoje nadležnosti prema ovoj porodici, a pružaće i pomoć i podršku u vršenju roditeljskog prava u najboljem interesu djece.

Povodom smrti djevojčice, grupa građana se večeras u 19 sati okupila na Trg nezavisnosti kako bi izrazili nezadovoljstvo brigom države prema bolesnoj djeci i siromašnim porodicama.

Oni su zatražili ostavku ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića, zbog toga što nije prepoznao i učinio bilo šta da pomogne ovoj porodici, kako bi se izbjegao tragičan događaj. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!