Optužbe bivšeg Trumpovog savjetnika: Bannon iznosi detalje sastanaka sa Rusima u Trump Toweru

Na sastanak su otišli na preporuku osobe od povjerenja koja im je obećala dokumenta koja će inkriminirati Trumpovu protivkandidatkinju Hillary Clinton, umjesto da FBI-u prijave da strana sila pokušava da utiče na američke izbore. Nakon što mu je saopšteno za dokumenta koja imaju Rusi, Donald Junior je u e-mailu odgovorio: “Volim ovo”

Steve Bannon (Foto: Printscreen)

Steve Bannon, bivši glavni strateg i savjetnik Donalda Trumpa, opisao je sastanak u Trump Toweru između grupe Rusa i predsjednikovog sina Donalda Jr. i zeta Jareda Kushnera kao “izdajnički i nepatriotski čin”, piše novinar Guardiana David Smith.

Razgovarajući s novinarom Michaelom Wolffom, Bannon je upozorio da će se istraga o navodnoj povezanosti Trumpove kampanje s Kremljom usredsrediti na pranje novaca i dodao da će “Dona Juniora (Trumpov sin, op.a.) slomiti kao jaje na državnoj televiziji”.

Ove tvrdnje Bannon je iznio Wolffu u sklopu razgovora koji je autor s njim napravio za knjigu “Vatra i bijes: Unutar Trumpove Bijele kuće”, a koja sadrži više od 200 intervjua sa samim predsjednikom SAD-a, njegovim užim krugom i osobama iz američke administracije. U željno iščekivanoj knjizi Wolff secira Trumpov boravak u Bijeloj kući, sa svim skandalima, intrigama i kontroverznim potezima koji su obilježili dosadašnji tok njegovog mandata, piše Jutarnji.hr.

Bannon, koji je tri mjeseca služio kao glavni voditelj Trumpove kampanje, a potom sedam mjeseci kao glavni strateg Bijele kuće prije nego što se vratio u ozloglašeni Breitbart, ima centralnu ulogu u knjizi koju novinar Guardiana opisuje kao “opaku, okrutnu dramu”. To ga nije spriječilo da otvoreno opisuje svoj boravak u Bijeloj kući ili kritikuje druge osobe blizu predsjednika. To se naročito odnosi na Trumpovog sina Donalda Jr, zeta Jareda Kushnera (koji ima izuzetno veliki broj značajnih funkcija u Trumpovoj administraciji) i bivšeg čelnika Trumpove kampanje Paula Manaforta. Naime, dotični trojac je u junu 2016, prije nego što se Bannon pridružio kampanji, bio na sastanku u Trump Toweru, New York, sa ruskom advokaticom Natalijom Veselnitskajom.

Donald Trump (Foto: Printscreen)

Na sastanak su otišli na preporuku osobe od povjerenja koja im je obećala dokumenta koja će inkriminirati Trumpovu protivkandidatkinju Hillary Clinton, umjesto da FBI-u prijave da strana sila pokušava da utiče na američke izbore. Nakon što mu je saopšteno za dokumenta koja imaju Rusi, Donald Junior je u e-mailu odgovorio: “Volim ovo”. 

Da je sastanak zaista održan, otkrio je New York Times u julu prošle godine, našta je Donald Junior rekao da na njemu nisu dobili materijale koji bi im bili od bilo kakvog značaja. Kako piše Wolff, Bannon time nije nimalo oduševljen:

“Tri osobe iz samog vrha kampanje smatrale su da je dobra ideja da se sastanu s predstavnicima strane vlasti u Trump Toweru, u konferencijskoj sobi na 25. spratu, bez advokata. Nisu imali advokata sa sobom. Čak i da to ne smatrate izdajničkim i nepatriotskim ili naprosto lošim, a ja mislim da je taj sastanak bio sve nabrojano, trebali ste odmah kontaktirati FBI”.

Bannon je, prema pisanju Wolffa, rekao da bi, ako je takav sastanak već trebao da bude održan, bilo pametnije da je održan u Holiday Innu u Manchesteru, u državi New Hampshire, s advokatima koji će se sastati s tim ljudima. Nakon toga bi bilo koju informaciju mogli da proslijede Breitbartu, nekom sličnom mediju ili drugom mediju koji uživa veći legitimitet, smatra Bannon.

“U tom slučaju niste ništa vidjeli, ništa ne znate, zato jer to ni nije potrebno… No, oni su imali skup mozgova kakav su imali”.

Prošlog maja pokrenuta je specijalna istraga o potencijalnoj umiješanosti ruskih vlasti u američke predsjedničke izbore 2016., na čijem čelu je Robert Mueller III. Istraga je pokrenuta nakon što je Trump otpustio šefa FBI-a Jamesa Comeyja, a do sada je podigla četiri optužnice protiv ljudi iz Trumpova užeg kruga, među njima i Manaforta i bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost, Michaela Flynna. I dok Manafort negira krivicu za pranje novca, za šta je optužen, Flynn je priznao da je lagao FBI-u.

Donald Trump Junior (Foto: Printscreen)

Bannon je kritikovao Trumpovu odluku da otpusti Comeyja, a Wolffu je rekao kako su nade Bijele kuće da će Mueller brzo končati istragu “duboko promašene”.

“Jasno je kuda ovo vodi. Ovo je sve o pranju novca. Mueller je odabrao tužitoca specijalizovanog za pranje novca. Njihov put da za*ebu Trumpa ide preko Paula Manaforta, Dona Juniora i Jareda Kushnera. To je jasno vidljivo kao dlake na vašem licu”.

Naime, prošlog mjeseca otkriveno je da federalni tužioci imaju izvještaje iz Deutsche Banke, dobijene sub-poenama, koja je posudila stotine miliona dolara Kushnerovom carstvu nekretnina. Stoga Bannon nastavlja: “Put će ići kroz Deutsche Banku i sranja vezana uz Kushnera. Taj lik je ljigav. Oni će brzo “okrenuti” ta dva tipa (Manaforta i Kushnera) i reći im da sarađuju sa niima”, zaključuje Bannon i poentira o cijeloj situaciji:

“U Bijeloj kući sjede na plaži i nastoje da zaustave uragan pete kategorije”. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!