Objavljena imena kandidata za članove Bajdenove predsjedničke administracije

Uprkos tome što se objava liste očekivala u utorak – zvanično je saopšteno da je Bajden imenovao Entonija Blinkena, dugodišnjeg savjetnika i bivšeg zamjenika državnog sekretara u vrijeme administracije bivšeg predsjednika Baraka Obame, kao kandidata za funkciju državnog sekretara

Fotografije nekih od nominovanih članova buduće predsjedničke administracije (Foto: Twitter profil kampanje Bajden-Haris)

Tranzicioni tim Bajden-Haris objavio je spisak nominovanih saradnika izabranog američkog predsjednika Džozefa Bajdena. Uprkos tome što se objava liste očekivala u utorak – zvanično je saopšteno da je Bajden imenovao Entonija Blinkena, dugodišnjeg savjetnika i bivšeg zamjenika državnog sekretara u vrijeme administracije bivšeg predsjednika Baraka Obame, kao kandidata za funkciju državnog sekretara.

Ukoliko bi bio potvrđen, pedesetosmogodišnji Blinken bio bi vodeći diplomata u pokušajima Bajdenove administracije za drugačijim odnosom Sjedinjenih Država sa svetskim državama poredeći spoljnopolitički kurs administracije aktuelnog predsjednika Donalda Trampa, prenosi Glas Amerike.

“Demokratija je širom svijeta u fazi povlačenja, nažalost to se dešava i kod kuće, jer predsjednik u institucijama primjenjuje svoje vrijednosti i postavlja svoje ljude. Džo Bajden zna ko su naši prijatelji i oni su svjesni toga. Kao i naši protivnici. Ta razlika bi se osjetila od prvog dana”, rekao je Blinken u septembru za agenciju Asošijeted pres.

Takođe, Džejka Salivena, još jednog dugogodišnjeg saradnika sa spoljnopolitičkim iskustvom, odabrao je za svog savjetnika za nacionalnu bezbjednost.

Saliven je izjavio da ga je, kako se izrazio, izabrani predsjednik naučio šta znači čuvati nacionalnu bezbjednost na najvišim nivoima vlasti.

“Zatražio je da budem njegov savjetnik za nacionalnu bezbjednost. Učiniću sve što je u mojoj moći da zemlja bude bezbjedna”, poručio je Saliven.

Između ostalih – Bajden je izabrao Ejvril Hejns, takođe bivšu zvaničnicu Obamine administracije, za kandidatkinju za prvu direktorku nacionalnih obavjštajnih službi. Dugogodišnja diplomatkinja Linda Tomas Grinfild trebalo bi da obavlja funkciju američke ambasadorke u Ujedinjenim nacijama.

“Tokom trideset pet godina gradila sam odnose sa liderima širom svijeta. Kao ambasadorka u Ujedinjenim nacijama radiću na jačanju pozicije SAD-a u svijetu i obnoviti odnose sa našim saveznicima. Duboko se zahvaljujem na ovoj prilici”, napisala je Grinfild u svojoj reakciji na društvenoj mreži Twitter.

Takođe, ukazala je i na principe kojim planira da se rukovodi tokom rada.

“Majka me je učila da snagom dobrote i saosjećanja pokušam svijet da učinim boljim mjestom. Time sam se vodila tokom karijere u oblasti spoljne politike i, ako nominacija bude potvrđena, time ću se rukovoditi i kao ambasadorka u Ujedinjenim nacijama”, riječi su Linde Tomas Grinfild.

Istovremeno, Alehandro Majorkas nominovan je za sekretara za unutrašnju bezbjednost i bio bi prva osoba hispanskog porijekla i ujedno imigrant na tom položaju.

Rekao je da je počastvovan zbog nominacije.

“Kada sam bio veoma mlad Sjedinjene Države su meni i mojoj porodici ponudile utočište. Sada sam nominovan za sekretara za unutrašnju bezbjednost i nadzor nad zaštitom svih Amerikanaca i onih koji bježe od progona tražeći mogućnosti za bolji život, kako za sebe, tako i za svoje najmilije”, poručio je Majorkas.

Planirano je i da Džon Keri, bivši državni sekretar, bude specijalni izaslanik američkog predsjednika za pitanja klime.

“Sjedinjene Države će uskoro imati vlast koja će se prema klimatskoj krizi odnositi kao pitanju prijetnje najvišeg bezbjednosnog značaja. Ponosan sam zbog mogućnosti da budem partner izabranom predsjedniku – kao i mladim liderima koji su se posvetili rješavanju tog izazova”, izjavio je Keri.

Ronald Klejn, nominovani šef osoblja Bijele kuće, ranije je izjavio da će na dan Bajdenove inauguracije, 20. januara, biti održana “manja verzija tradicionalnih događaja” u svijetlu pandemije koronavirusa. Ceremonija inauguracije i prateći događaji obično privlače ogroman broj ljudi.

“Znamo da ljudi žele da slave. Ima razloga za slavlje. Jednostavno želimo da pronađemo način da to uradimo što je moguće bezbjednije”, kazao je Klejn.

Bajden sastavlja novu administraciju dok aktuelni predsjednik Donald Tramp i dalje odbija da prizna poraz i pokušava da preokrene rezultat izbora iznošenjem neosnovanih optužbi o rasprostranjenoj izbornoj krađi.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!