Dijaspora godišnje u Crnu Goru pošalje oko pola milijarde eura

Darmanović je podsjetio da to nije samo novac koji pristiže bankarskim transakcijama, a da se procjenjuje da bar još toliko novca dijaspora šalje svojim porodicama privatnim kanalima, bez ikakve evidencije

Foto: Gov.me

Crnogorska dijaspora, prema procjenama, godišnje pošalje građanima u Crnoj Gori oko pola milijarde eura, a zvanični podaci su nešto niži, saopštio je ministar vanjskih poslova, Srđan Darmanović.

“U odnosu na broj stanovnika, Crna Gora ima brojnu dijasporu koja je izuzetno vezana za svoj rodni kraj i svoje porodice koje su ostale u Crnoj Gori. Procjene su da u državu svake godine iz inostranstva građanima stigne oko 500 miliona eura. Zvanični podaci su nešto niži. Tako je 2016. godine ukupan priliv novčanih sredstava na osnovu doznaka iz inostranstva bio 393,4 miliona eura, dok je za prvih devet mjeseci prošle godine u Crnu Goru po istom osnovu pristiglo 309,7 miliona eura”, precizirao je Darmanović, prenosi Portal Analitika.

On je podsjetio da to nije samo novac koji pristiže bankarskim transakcijama, a da se procjenjuje da bar još toliko novca dijaspora šalje svojim porodicama privatnim kanalima, bez ikakve evidencije.

“Novčane doznake su značajan faktor budžetske stabilnosti, a najčešće se koriste za ličnu potrošnju i eventualno neka neproizvodna ulaganja, kao što je kupovina nekretnina”, kazao je on.

Kako je naveo, u cilju unapređenja funkcionisanja sistema integrisane ekonomske diplomatije, u koordinaciji Generalnog direktorata za ekonomsku diplomatiju i kulturnu saradnju Ministarstva na čijem je čelu, uspostavljen je sistem koordinatora za ekonomsku diplomatiju.

“Njega čine predstavnici svih ministarstava, Agencije Crne Gore za promociju stranih investicija, Sekretarijata za razvojne projekte, Privredne komore i Zajednice opština, koji se bave promocijom crnogorske ekonomije i kulture, investicionih potencijala naše zemlje i podrškom našim kompanijama za izlazak na strana tržišta”, kazao je Darmanović.

On je podsjetio da su Ministarstvo, ambasade Crne Gore i počasni konzuli imali mnogo inicijativa za promociju i unapređenje saradnje u raznim sektorima privrede, kao što su turizam, aviosaobraćaj, energetika i poljoprivreda.

“Ministarstvo vanjskih poslova je krajem oktobra organizovalo Drugu konferenciju počasnih konzula Crne Gore, na kojoj su učestvovala 43 konzula. Konferencija je bila prilika za dodatno upoznavanje počasnih konzula sa potencijalima Crne Gore u cilju jačanja privredne i kulturne saradnje, kao i privlačenje investicija iz konzularnih područja zemalja iz kojih dolaze. U Podgorici je 24. i 25. oktobra održana i konferencija ‘Kapija Balkana’, u cilju razvoja poslovnih veza između Crne Gore i Izraela, te upoznavanja potencijalnih investitora sa ekonomskim i investicionim ambijentom u našoj državi”, dodao je Darmanović. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!