Papa u božićnoj poslanici zatražio državu i za Palestince: “Bliskom istoku treba rješenje s dvije države”

Hrišćani širom svijeta proslavljaju Božić, a među porukama najjače je odjeknula ona koju je poslao papa Franjo. U božićnoj poslanici “Urbi et Orbi” pozvao je na mir na Bliskom istoku i postizanje rješenja o dvije države. To je drugi put da je papa Franjo govorio o takvom rješenju nakon što je američki predsjednik Donald Tramp odlučio da SAD priznaju Jerusalim kao glavni grad Izraela

Nakon tradicionalne ponoćne mise u bazilici Svetog Petra u Vatikanu, papa Franjo je u ponedjeljak ujutro pročitao svoju poruku “gradu i svijetu”. Pred 50 hiljada vjernika u Vatikanu, uputio je i politički apel.

“Danas kada slavimo, pomolimo se Bogu za mir u Jerusalimu i Svetoj zemlji. Pomolimo se da dijalog prevagne i da se konačno ispregovara rješenje koje će omogućiti mirnu koegzistenciju dvije države u okviru međusobno i međunarodno priznatih granica.”

Papa Franjo je pozvao i na mir na Korejskom poluostrvu i osvrnuo se na krizu sa Rohindžama u Mjanmaru koji je nedavno posetio.

“Nadam se da će međunarodna zajednica nastaviti da radi na tome da osigura bezbjednost i zaštiti dostojanstvo svih manjnskih grupa u tom regionu.”

Ipak, nije sve u Vatikanu prošlo mirno. Manji incident dogodio se kada je aktivistkinja grupe Femen pokušala da ukrade statuu bebe Isusa, ali je policija u tome spriječila.

Kako prenosi Glas Amerike, u Vitlejemu je Božić proslavljen bez incidenata. Dnevnoj službi su prisustvovali hrišćani iz cijelog sveta, a na ponoćnoj misi su bili i palestinski zvaničnici i predsjednik Mahmud Abas.

Božić se malo nekonvencionalnije slavio u Berlinu. Uprkos hladnoći, grupa ljudi se tradicionalno okupala u jezeru Oranksee… U Australiji se Božić proslavlja – na plaži.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!