Na današnji dan prije 43 godine napadnuta je Bijela kuća: Filds tvrdio da je mesija i da je pun eksploziva

Nastala je pat pozicija koja je trajala čak četiri sata. Filds se predao nakon dugotrajnog pregovaranja. Otkriveno je da su ono za šta je tvrdio da je eksploziv bile samo signalne baklje

Foto: YouTube/Printscreen

Dvadeset petog decembra 1974. godine, američki državljanin Maršal Filds (Marshall Fields) zaletio se svojim automobilom u dvorište Bijele kuće. Probio je ulazna vrata ograde od kovanog željeza na sjeverozapadnom ulazu i dovezao se do sjevernog trema zgrade Bijele kuće, na nekoliko metara od ulaznih vrata.

Automobil koji je vozio bio je “ševrolet impala”, velik i masivan model karakterističnog američkog stila. Filds je bio obučen u arapsku odjeću, a tvrdio je da je mesija i da je krcat eksplozivom, piše “Avaz”.

Nastala je pat pozicija koja je trajala čak četiri sata. Filds se predao nakon dugotrajnog pregovaranja. Otkriveno je da su ono za šta je tvrdio da je eksploziv bile samo signalne baklje.

Život tadašnjeg američkog predsjednika Džeralda Forda (Gerald, koji je na vlast došao nakon Niksonovog istupanja u Votergejt aferi), ni u jednom trenutku nije bio ugrožen, jer se u to vrijeme nije nalazio u Bijeloj kući.

Nakon tog napada stara ograda od kovanog željeza (još iz 19. vijeka) zamijenjena je modernijom. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!