Turska pokreće inicijativu u UN: Poništiti odluku o Jerusalimu

Erdogan je rekao da će Turska najprije tražiti poništenje odluke u Savjetu bezbjednostu UN i da će, ako ne uspije, to pokušati na Generalnoj skupštini UN

Jerusalim (Foto: Printscreen)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je danas da će Turska pokrenuti inicijative u Ujedinjenim nacijama (UN) kako bi poništila odluku Sjedinjenih Država da priznaju Jerusalim kao izraelsku prijestonicu.

On je rekao da će Turska najprije tražiti poništenje odluke u Savjetu bezbjednostu UN i da će, ako ne uspije, to pokušati na Generalnoj skupštini UN, prenosi Reuters.

Lideri islamskih zemalja su na konferenciji u Istanbulu u srijedu osudili odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o Jerusaleimu i pozvali svijet da reaguje tako što će priznati Istočni Jerusalim kao prijestonicu Palestine.

Lideri zemalja članica Evropske unije danas u poručili da se stav Unije u vezi sa statusom Jerusalima neće mijenjati, javlja Anadolija.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je putem društvenih medija poručio da su lideri EU saglasni da ne promijene poziciju Unije o Jerusalimu.

“Lideri EU su potvrdili posvećenost dvodržavnom rješenju”, naveo je Tusk u pauzi samita lidera članica EU-a u Briselu, piše Al Jazeera.

Trump je 6. decembra donio odluku o priznavanju Jerusalima za glavni grad Izraela, što je izazvalo oštre reakcije cijelog svijeta, naročito islamskih zemalja. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!