Bolesnik sa skalpelom: Britanski hirurg se potpisivao na jetrama koje je transplantirao

Tužilac Tony Badenoch izjavio je da je to slučaj bez pravnog presedana u britanskom kaznenom pravu i da je riječ o “vrlo neuobičajenom i složenom slučaju kako u pravno stručnom, tako i u medicinskom smislu”. Zabrinjava što je to Bramhall učinio “u prisustvu kolega i uz potpuno nepoštovanje pacijenta u nesvjesnom stanju”

Dr Simon Bramhall (Foto: YouTube/Printscreen)

“Zašto bi svi trebali da znaju da je Leonardo da Vinči autor Mona Lize? I ja imam svoja remek-djela, a niko ne zna da sam umjetnik od medicine, tačnije od novih jetri. Podarim novi život svojom ‘umjetničkom’ transplantacijom, pa je red da pacijentima barem ostavim svoje inicijale, nek’ se zna autor uratka!”

MUŠKARAC I ŽENA

Je li se tim bolesnim mislima vodio 53-godišnji britanski hirurg Simon Bramhall kad je ostavljao svoje inicijale na transplantiranim jetrama, što je zasad dokazano kod dvoje pacijenata, teško je reći, ali da ga je u toj nezabilježenoj kriminalnoj radnji očito vodio poprilično bolesni um gotovo je sigurno. Njegovi inicijali S. B. valjda su trebali da pokažu hirurgovu virtuoznost na jetrama jednog muškarca i jedne žene.

Bramhall je priznao da je u bolnici Queen Elizabeth u Birminghamu u februaru i avgustu 2013. godine, koristeći laserske zrake, pacijentima na “novim” jetrama ispisao svoje inicijale. Pritom je odbacio optužbu za napad i nanošenje teške povrede, ali je, kako piše “Jutarnji list”, sigurno da će mu 12. siječnja sud izreći presudu.

U međuvremenu je suspendovan dok se ne završi sudski postupak.

Tužilac Tony Badenoch izjavio je da je to slučaj bez pravnog presedana u britanskom kaznenom pravu i da je riječ o “vrlo neuobičajenom i složenom slučaju kako u pravno stručnom, tako i u medicinskom smislu”. Zabrinjava što je to Bramhall učinio “u  prisustvu kolega i uz potpuno nepoštovanje pacijenta u nesvjesnom stanju”.

NIJE IZOLOVANO

“Činjenica da je Bramhall svoj paraf ostavio na jetrama dvoje pacijenata govori da nije riječ o izolovanom incidentu, nego o djelu koje traži određenu vještinu i koncentraciju”, rekao je Badenoch.

Za “bolesnog” doktora to je samo “greška”, premda se žena sa “označenom” jetrom nije dobro oporavljala, pa su ljekari tako otkrili inicijale, jer su morali ponovo da je operišu.

Istina je da jetra ima sposobnost regeneracije, pa inicijalima najvjerovatnije nije počinjena veća šteta za zdravlje pacijenta, ali je pitanje kako su se i zašto kod tog ljekara izgubili etika i dostojanstven odnos prema pacijentu, odnosno zašto je došlo do prelaska u zonu kriminalnog. Informacije govore da je Bramhall bio dobar hirurg koji je spasio brojne živote, pa se i bivši pacijenti pitaju šta mu je to trebalo.

Tužiteljka u ovom kaznenom progonu, Elizabeth Reid, ustvrdila je da je Bramhall kao “ugledni ljekar očito zloupotrijebio svoj položaj i namjerno primijenio nezakonitu silu na anesteziranog pacijenta”.

U svakom slučaju, teško je shvatiti šta je to, osim pomračenja uma, navelo Bramhalla da svoje nedvosmisleno znanje hirurgije podredi egomaniji. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!