Još jedan udarac za Trampa: Republikanski kandidat u Alabami poražen

Poraz republikanca mnogi opisuju kao javno poniženje za američkog predsjednika i on će svakako naškoditi i Trampovim naporima za sprovođenje poreske reforme. Ovo su bili drugi izbori (prvi su bili za guvernera u Virdžiniji) u kratkom periodu na kojima je izgubio kandidat kojeg je on podržao

Roj Mur (Foto: Printscreen)

Poraz republikanskog kandidata Roja Mura u Alabami, u trci za mjesto u Senatu, je težak udarac za Republikansku stranku, ali još više za predsjednika Donalda Trampa.

Alabama je oduvijek bila jedna od “najrepublikanskijih država” i činjenica da je u njoj pobijedio demokrata Dag Džouns izazvaće veliku ljutnju republikanaca prema Trampu, piše CNN.

Džouns je pobedio Mura “za dlaku”, ali to prijeti da izazove zemljotres u Vašingtonu. On je postao prvi demokratski senator iz te savezne države posle 25 godina, prenosi “Blic”.

Mur zasad nije priznao poraz, a republikanci ističu da neki glasovi još pristižu i da bi u slučaju pobjede za manje od pola odsto posta, glasovi morali ponovo da se broje.

Ovo su bili drugi izbori (prvi su bili za guvernera u Virdžiniji) u kratkom periodu na kojima je izgubio kandidat kojeg je on podržao.

Poraz republikanca mnogi opisuju kao javno poniženje za američkog predsjednika i on će svakako naškoditi i Trampovim naporima za sprovođenje poreske reforme.

Murov poraz je razbio i jedan od najneprobojnijih zidova u američkoj politici: partijsku polarizaciju.

Republikanci su dugo trpjeli haos Trampovog predsjednikovanja i nisu izražavali svoje frustracije njime, jer su ostali uvjereni u to da je sama partija i dalje u dobrom stanju.

Međutim, ovaj gubitak mjesta u Senatu za njih predstavlja veliki udarac, a Trampa će vidjeti kao veliki dio tog problema.

U posljednjih nekoliko dana Tramp je vodio kampanje za Mura u velikoj mjeri, a njegova podrška nije značila mnogo. Taj ishod će pokrenuti uzbunu među republikancima.

Mur je bio favorit brojnih republikanaca, sve dok nije isplivale optužbe dvije žene da ih je seksualno zlostavljao kada su bile tinejdžerke. Zatim su se oglasile i brojne druge žene koje su ga optužile da ih je seksualno uznemiravao.

Mur je negirao sve optužbe, ali je zato izgubio podršku mnogih u partiji. Ipak, Tramp je ignorisao optužbe, a njegov bivši savjetnik i glavni strateg Stiven Benon ga je podržao i rekao da se radi o izmišljotinama.

Legitimizacija Mura, kandidata koji je okružen takvim teškim optužbama, koji je optuživan i kažnjavan zbog kršenja sudske etike, koji se žestoko protivi abortusu i pravima homoseksualaca, pokazala je koliko je daleko stranka bila spremna da ide.

Republikanci su, dakle, nalazili kandidate među ekstremnim desničarima, a to im se sada odbija o glavu. Republikanci sada shvataju da je kandidatura Mura proizvod Trampove ere. Njegov poraz je gubitak za Trampov brend.

Nakon ovih izbora mnogi će republikanski kandidati dva puta razmisliti žele li da im takav predsjednik bude podrška na izborima za Kongres u novembru iduće godine, kada im on očigledno ne pomaže. Kada Džouns položi zakletvu u januaru, demokrate će imati 47 mjesta u Senatu, a republikanci 51. 

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH