Hrvatska podigla optužnicu protiv šest oficira JNA: Napali Banske dvore i pokušali atentat na Tuđmana

Kako kažu u MUP-u, imali su informacije da u tim trenucima zasjeda državni vrh, što znači da su htjeli destabilizaciju države. Odgovaraće za pokušaj ubistva najviših funkcionera i ratni zločin protiv civilnog stanovništva. U hrvatskoj policiji kažu kako su među ovom šestoricom i bivši majori i general-majori bivše JNA. Nijedna od prijavljenih osoba ne nalazi se u Hrvatskoj, zbog čega će za njima biti raspisana međunarodna potjernica

Foto: Slobodna-bosna.ba

Zbog napada na Banske dvore 1991. godine, odnosno pokušaja atentata na tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franja Tuđmana krivično je prijavljeno pet državljana Srbije i jedan Hrvat.

Kako kažu u MUP-u, imali su informacije da u tim trenucima zasjeda državni vrh, što znači da su htjeli destabilizaciju države. Odgovaraće za pokušaj ubistva najviših funkcionera i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U hrvatskoj policiji kažu kako su među ovom šestoricom i bivši majori i general-majori bivše JNA. Nijedna od prijavljenih osoba ne nalazi se u Hrvatskoj, zbog čega će za njima biti raspisana međunarodna potjernica. Dodaju kako se navedene osobe terete da su planirale, organizovale i izvršile napad na Banske dvore u trenutku kada je tamo bio tadašnji predsjednik Tuđman.

Prijava je podnesena protiv: LJ. B. (78) general-majora, zapovjednika 5. vazdušnog korpusa, S. J. (68) pukovnika, u ono vrijeme načelnika odsjeka u Komandi ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane JNA, Đ. M. (62) načelnika štaba 105. lovačkog bombarderskog avijacijskog puka iz Zemunika, koji je bio izmješten u Udbini, Č. K. (66), kapetana prve klase, referenta u 2. detašmanu kontraobavještajne grupe RZ i PVO-a, koji je dojavio informaciju o sastanku Tuđmana, Markovića i Mesića. Tu su i R. D. (61), pilot kapetan prve klase, zapovjednik eksadrile u 105. puku, i D. L. (59) pilot u 105. puku, koji je sada aktivni civilni pilot u JAR-u.

Foto: Slobodna-bosna.ba

Za petoricu se sumnja da se nalaze u Srbiji i Republici Srpskoj.

D. L. je hrvatski državljanin, a sumnjiči se da je izveo napad. Vjeruje se da je 7. oktobra 1991. godine poletio iz Udbine u 15:00 sati.

Informacije potrebne za finalizaciju ove istrage istražitelji su dobili lani od bivših pripadnika jugoslovenskih vojnih bezbjednosnih službi. Hrvatska će ići i s odštetnim zatjevom na 35 miliona kuna, prenosi Slobodna-bosna.ba.

Tog 7. oktobra 1991, avioni Jugoslavonske narodne armije napali su ondašnje sjedište hrvatskih vlasti. Predsjednik Tuđman bio je na ručku sa tadašnjim predsjednikom Predsjedništva SFRJ Stjepanom Mesićem i predsjednikom jugoslovenskog Saveznog izvršnog vijeća Antom Markovićem. Sva trojica političkih čelnika preživjela su napad.

U tom raketiranju, koji je politički vrh JNA pokušavao da negira, optužujući čak Hrvatsku da je sama izvela eksploziju, jedna osoba je poginula, a četiri su ranjene. Od šest ispaljenih raketa, dvije su pogodile Banske dvore, a ostale zgrade u susjedstvu.

Dan nakon tog napada, Hrvatski sabor je donio odluku o raskidu svih državnopravnih veza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Napad se dogodio nešto prije 15 sati, kada su rakete na središte grada, gdje je u to vrijeme bila i Tuđmanova kancelarija, ispalila dva aviona JNA. Tih dana JNA je, zajedno s pobunjenim Srbima, snažno napadala gotovo cijelu Hrvatsku, dok je međunarodna zajednice još vjerovala da se sukob može riješiti mirnim putem.

Foto: Slobodna-bosna.ba

Do sada su postojale informacije kako je hrvatski državni vrh dan ranije, 6. oktobra 1991. već imao informacije da se na vojnom aerodromu Željava kraj Bihaća događa nešto čudno. Zbog toga je ocijenjeno da bi JNA mogla da izvefe novi iznenadni napad. Sve informacije proslijeđene su predsjedniku Tuđmanu.

On je sa svojim gostima iz dvorane u kojoj su ručali izašao nešto prije 15 sati, ali hroničari onog vremena tvrde da je, prema protokolu, sastanak trebao da traje upravo do 15 sati, kada je napad i izvršen. Uz Tuđmana, Markovića i Mesića, na sastanku su bili i i Gojko Šušak, ministar odbrane Republike Hrvatske, Antun Vrdoljak, Zdravka Bušić…

Jedna raketa pogodila je tog dana i restoran na Tuškancu – Dubravkin put. U toj eksploziji život je izgubio Marko Mikić, koji je tamo bio sa cisternom za gorivo. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!