Nagrađena udruženja iz SAD: Iskra Kulturnom centru “Rumija” iz Čikaga i “Euro Gusinju” iz Njujorka

“Brojne su humanitarne aktivnosti ‘Rumije’: za pomoć bolnici u Baru, za liječenje socijalno ugroženih, izgradnja seoskih puteva, finansijska podrška elektrifikaciji Mrkojevića, renoviranje škole i sportske hale u Mrkojevićima, vjerskog objekta – džamije, organizovanje i finansiranje kuturnih manifestacija u Čikagu, organizovanje proslave Dana nezavisnosti i Dana državnosti, radio na crnogorskom jeziku, škola jezika i brojne druge aktivnosti kulturnog sadržaja. Samo u proteklih godinu dana filantropski doprinos Kulturnog centra ‘Rumija’ prevazilazi 186.000 dolara”, piše u obrazloženju

Dobitnici nagrade Iskra (Foto: nagradaiskra.me)

Ovogodišnji dobitnik nagrade Iskra za doprinos dijaspore je Kulturni centar “Rumija” iz Čikaga.

To je, kako piše na sajtu nagradaiskra.me, jedno od najorganizovanijih crnogorskih udruženja u Sjevernoj Americi.

Centar je osnovan 1995. godine kao neprofitabilna organizacija, čiji su članovi porijeklom iz Bara i okoline, sa ciljem čuvanja i njegovanja običaja i tradicije rodnog kraja, međusobnog pomaganja članova društva, pružanja humanitarne pomoći ljudima u nevolji, kao i organizovanja dobrotvornih aktivnosti čij je cilj razvoj kraja iz kojeg članovi potiču, i domovine Crne Gore.

“Brojne su humanitarne aktivnosti ‘Rumije’: za pomoć bolnici u Baru, za liječenje socijalno ugroženih, izgradnja seoskih puteva, finansijska podrška elektrifikaciji Mrkojevića, renoviranje škole i sportske hale u Mrkojevićima, vjerskog objekta – džamije, organizovanje i finansiranje kuturnih manifestacija u Čikagu, organizovanje proslave Dana nezavisnosti i Dana državnosti, radio na crnogorskom jeziku, škola jezika i brojne druge aktivnosti kulturnog sadržaja. Samo u proteklih godinu dana filantropski doprinos Kulturnog centra ‘Rumija’ prevazilazi 186.000 dolara”, piše na tom sajtu.

Foto: nagradaiskra.me

Specijalno priznanje za doprinos dijaspore dobilo je Udruženje “Euro Gusinje”.

“Udruženje ‘Euro Gusinje’ iz Njujorka je i među iseljenicima i u svom rodnom kraju prepoznato po brojnim donatorskim akcijama za pomoć onima u stanju potrebe, kao i za ulaganje u infrastrukturne projekte na području Plava i Gusinja. Samo u proteklih godinu dana prikupljeno je oko 47.000 dolara za liječenje jednog mladog čovjeka, oko 30,000 dolara za izgradnju kuće i liječenje oboljeljog Šefketa Jarovića, dok je 19.000 dolara prikupljeno za renoviranje mostova na Ali-pašinim izvorima”, piše na sajtu nagradaiskra.me.

Kompanija “Cerovo” iz Bara dobitnik je Iskra za doprinos na nacionalnom nivou, uz procjenu da ova kompanija akcije za opšte dobro sprovodi u kontinuitetu, uz strateško promišljanje svog pristupa i uključivanje sve više aktera.

Privredni klub “Cetinje”, koji su osnovali cetinjski privrednici, dobio je tu nagradu za doprinos lokalnoj zajednici.

Nagrada za životno djelo (posthumna nagrada) pripala je Lidiji Jovanović, koja je, kao nosilac Partizanske spomenice i utemeljiteljka Antifašističkog fronta žena Crne Gore, svoj život posvetila emancipaciji žena, brizi o ratnoj siročadi, djeci sa smetanjama u razvoju i prosvjećivanju omladine.

Foto: nagradaiskra.me

Nikšićki mlin je dobitnik specijalnog priznanja za doprinos lokalnoj zajednici, za pomoć razvoju sporta, socijalno ugroženim porodicama, školama i vrtićima u Nikšiću.

Specijalna priznanja za građanski doprinos opštem dobru dobili su Banka hrane, Udruženje roditelja djece oboljele od dječijeg kancera “Fenix”, frizer Zoran Vukčević i cetinjska Osnovna škola “Njegoš”.

Specijalno priznanje za medijski doprinos uručeno je za akciju Teleton “Podrži, pobijedi”.

Dodjelu nagrade Iskra organizuje Fond za aktivno građanstvo, pod sloganom “Da dobro postane navika”, a u partnerstvu sa Privrednom komorom Crne Gore i Upravom za dijasporu.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!