Prva žrtva protesta zbog Trumpove odluke: Ubijen Palestinac, na stotine ranjeno (VIDEO)

Crveni polumjesec je danas objavio da je do sada pružio pomoć za 217 povrijeđenih osoba na okupiranoj Zapadnoj obali i Istočnom Jerusalimu, dok je u Pojasu Gaze više od 20 osoba tražilo ljekarsku pomoć zbog udisanja suzavca i povreda od gumenih metaka

Foto: Printscreen

Najmanje jedan Palestinac je ubijen, a stotine ih je povrijeđeno u protestima tokom „Dana bijesa“ širom okupirane Zapadne obale, Istočnog Jerusalima i Pojasa Gaze, a koji su izazvani američkom odlukom da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Palestinsko ministarstvo zdravlja povuklo je ranije saopštenje da su ubijena dva muškarca.

Crveni polumjesec je danas objavio da je do sada pružio pomoć za 217 povrijeđenih osoba na okupiranoj Zapadnoj obali i Istočnom Jerusalimu, dok je u Pojasu Gaze više od 20 osoba tražilo ljekarsku pomoć zbog udisanja suzavca i povreda od gumenih metaka.

SUZAVAC KOD AL-AKSE

Izraelska vojska razbija proteste nakon džuma-namaza oko džamije Al-Aksa i širom Zapadne obale upotrebom suzavca i bojeve municije, javljaju dopisnici Anadolije s mjesta događaja.

Agencija AFP upozorila je danas na eskalaciju nasilja koja prijeti palestinskim teritorijima na dan nedjeljne zajedničke molitve muslimana, nakon poziva pokreta Hamas na “novu intifadu”, kao odgovor na američko priznavanje Jerusalima za glavni grad Izraela.

Dramatična promjena u politici SAD-a dovela je do protesta na palestinskim teritorijima pod izraelskom okupacijom, u Turskoj, Egiptu, Jordanu, Tunisu, Alžiru, Iraku i mnogim drugim islamskim zemljama, prenosi Al Jazeera.

Jerusalim ostaje u središtu izraelsko-palestinskog sukoba.

Palestinci se nadaju da će Istočni jerusalim, koji je trenutno pod okupacijom Izraela, biti glavni grad buduće palestinske države.

TRI DANA PALESTINSKOG BIJESA

Protesti se predviđaju drugdje u muslimanskom svijetu, posebno u Istanbulu i Maleziji, dan nakon protesta koji su održani od Pakistana do Turske, preko Tunisa i Jordana, gdje je nekoliko stotina protestanata uzvikivalo “Smrt Izraelu!” i palilo slike Donalda Trumpa.

Palestinci, koji su u srijedu pozvali na “tri dana bijesa”, zapalili su juče sliku američkog predsjednika, protestujući protiv njegove jednostrane i potencijalno eksplozivne odluke da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela i premjesti američku ambasadu.

Tokom protesta je došlo do nekoliko sukoba između Palestinaca i izraelskih vojnika u kojima je, u Pojasu Gaze i na okupiranoj Zapadnoj obali, povrijeđeno 50 osoba.

Palestinci su ranjeni gumenim ili pravim mecima u sukobima s izraelskom vojskom.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!