Groblje MiG-ova u Albaniji postaje vazdušna baza NATO-a

„Baza je prvi potpis NATO-a na zapadnom Balkanu jer će Kucovu pretvoriti u prvu vazdušnu bazu Saveza za ovu regiju“, kazala je albanska ministarka odbrane, Olta Xhacka

Foto: Printscreen

Albanska vojna baza u Kucovi, već dugo poznata kao groblje MiG-ova, simbola nekadašnje moćne ratne avijacije, trebala bi da postane nova vazdušna baza Sjevernoatlantske alijanse (NATO), na oduševljenje bivših pilota iz ove države koji čeznu da ponovo čuju buku motora, prenose agencije.

Albanija je 2005. godine „penzionisala“ 225 MiG-ova sovjetske i kineske proizvodnje, a njen vazdušni prostor od 2009. kontrolišu NATO saveznice Italija i Grčka.

To je urodilo ekonomskim propadanjem okoline Kucove koja je za vrijeme komunizma bila poznata kao Staljinovo.

„Baza je prvi potpis NATO-a na zapadnom Balkanu jer će Kucovu pretvoriti u prvu vazdušnu bazu Saveza za ovu regiju“, kazala je albanska ministarka odbrane, Olta Xhacka.

U prvu fazu radova NATO će uložiti više od 50 miliona eura (58 miliona američkih dolara) i Kucova će služiti kao baza za opremanje, logistiku, obuku i vježbe, dodala je ministarka.

Albanija smatra kako zaslužuje transformaciju svoje stare baze kako bi doprinijela održavanju stabilnosti u regiji i mirovnim misijama NATO-a širom svijeta.

„Regija u cjelini je ušla u proces nepovratne evroatlantske integracije“, istakla je Xhacka, prenosi Al Jazeera.

Bazu u Kucovi, koju su 50-ih godina prošlog vijeka gradili politički zatvorenici, osmislili su sovjetski inženjeri koji su ispod vazdušne piste uskladištili dinamit kako bi je raznijeli u slučaju da padne u neprijateljske ruke.

Baza se nalazi na lokaciji koja cijele godine ima jako dobre vremenske prilike.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!