Nova presuda Osmanu Kekiću: Dvije godine zatvora zbog ratovanja u Siriji (VIDEO)

Sud BiH ga je u julu ove godine najprije oslobodio optužbe. Tužilaštvo BiH se žalilo na tu presudu, a Apelaciono vijeće je potom uvažilo žalbu

Foto: Printscreen

Apelaciono vijeće suda Bosne i Hercegovine osudilo je u srijedu, 22. novembra, Osmana Kekića zvanog Abdulaziz na dvije godine zatvora.

On je optužen za boravak na sirijskom ratištu.

Njegov branilac Senad Dupovac najavio je žalbu Trećestepenom vijeću suda BiH.

Sud BiH ga je u julu ove godine najprije oslobodio optužbe. Tužilaštvo BiH se žalilo na tu presudu, a Apelaciono vijeće je potom uvažilo žalbu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema optužnici, Kekić je 20. marta 2015. godine, sa ciljem pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji, kombijem napustio BiH na graničnom prelazu Orašje zajedno sa porodicom Senada Grabusa zvanog Ebu Isa. Stigao je prvo u Tursku.

Ilegalno je prešao u Siriju gdje se priključio jedinici Anwar al-Awlaki, koja djeluje pri takozvanoj Islamskoj državi. Boravio je u Raki.

Iz Sirije je nakon nešto više od pola godine ilegalno prešao u Tursku, u oktobru 2015, gdje je uhapšen. U turskom pritvoru je proveo četiri mjeseca. Konzulat BiH u Istanbulu mu je izdao nova dokumenta sa kojima se iz Turske vratio u BiH 16. februara 2016. Uhapšen je u nastavku akcije “Damask”.

Nakon nekoliko mjeseci, vjerovatno znajući da će biti osuđen zbog pridruživanja ISIL-u, zaputio se u Švedsku, gdje je stigao avionom iz Tuzle 16. juna 2017, sa četvoro djece, i odmah zatražio azil.

Policija u švedskom gradu Malmöu uhapsila ga je na aerodromu, na osnovu zahtjeva iz Francuske koja je za njim raspisala potjernicu. Kako su saopštili nakon hapšenja, Kekić je “opasni džihadist povezan s ISIL-om”.

Izručen je odmah BiH.

Kekića je prije sedam godina, zajedno sa grupom pripadnika selefijskog pokreta, uhapsila policija RS-a na području Novog Grada i Kozarske Dubice. Sumnjičili su ih da su na području RS-a propagandnim i zabranjenim materijalima širili nacionalnu, vjersku i rasnu mržnju i netrpeljivost.

Tužilaštvo BiH je do danas optužilo 24 osobe za kaznena djela u vezi s terorističkim aktivnostima i učestvovanjem državljana BiH na stranim ratištima Sirije i Iraka.

Sve pravosnažne presude u navedenim predmetima su bile osuđujuće, a počinitelji su osuđeni na zatvorske kazne u ukupnom trajanju od oko 50 godina. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!