Dvadeset jedna godina otkad su tri Etiopljanina otela avion: Lagali da imaju bombu, stradalo 125 putnika (VIDEO)

Istraga je ustanovila kako uopšte nisu imali bombe – prijetili su papirnom vrećicom u kojoj je bila boca s alkoholom. Obojicu pilota su uspjeli da uvjere da je u avionu zapravo 11 otmičara, a ne samo njih trojica. Preživjeli svjedoci su napadače redom opisivali kao neiskusne i psihološki nestabilne

Foto: Printscreen

Let 961 Ethiopian Airlinesa nalazio se na današnji dan 1996. godine na putu od glavnoga etiopijskog grada Adis Abebe prema Obali Slonovače. Nakon svega 20 minuta provedenih u vazduhu, u pilotsku kabinu su upala tri muškarca, Etiopljanina, i zatražili da se let preusmjeri prema Australiji. Jasno, u avionu nije bilo dovoljno goriva za toliki put. Uprkos pokušajima pilota da razuvjere otmičare i nagovore ih na među-stajalište kako bi natočili gorivo, navodno drogirani otmičari nisu bili spremni na kompromis.

Htjeli su da se po svaku cijenu domognu Australije, gdje su imali plan da zatraže politički azil. Pilotu Leulu Abateu i kopilotu Yonasu Mekuriji prijetili su kako će raznijeti avion bombom ukoliko ne ispune njihove zahtjeve, a na isti način prijetili su i putnicima.

Istraga je ustanovila kako uopšte nisu imali bombe – prijetili su papirnom vrećicom u kojoj je bila boca s alkoholom. Obojicu pilota su uspjeli da uvjere da je u avionu zapravo 11 otmičara, a ne samo njih trojica. Preživjeli svjedoci su napadače redom opisivali kao neiskusne i psihološki nestabilne.

Avion je na kraju bez goriva ostao iznad Komorskih ostrva. Piloti su pokušali da prisilno slete u more, ali tragedija se nije mogla izbjeći – od 175 putnika preživjelo ih je samo 50.

Prisilno slijetanje (eng. crash landing) ljeta 961 slučajno je snimio turista na Komorskim ostrvima. Snimaj je i danas ostao jedan od rijetkih na kojem se može vidjeti pokušaj slijetanja tako velikog aviona na vodu.

Bilo je još i uspješnijih slijetanja aviona na vodu. Izdvojili smo najvažnije:

PAN AM FLIGHT 845/26

U oktobru 1955. godine, Boeing 377 Stratocruiser sa 18 putnika i pet članova posade na putu iz Portlanda u Honolulu bio je prisiljen da sleti u more nakon što je došlo do problema sa jednim od motora. Avion je izgubio kontrolu i pilot nije imao mnogo izbora nego da pokuša da sleti u Pacifik. Srećom, po uspješnom slijetanju avion je ostao da pluta dovoljno vremena da putnike spasi brod američkih marinaca. Živote su izgubila četiri putnika koja su stradala prilikom slijetanja.

PAN AM FLIGHT 6

Nakon što su mu otkazala dva od četiri motora, još jedan avion Pan Ama morao je prisilno da sleti u Pacifik. Dogodilo se to 16. 10. 1956. godine, a preživjeli su svi u avionu – 24 putnika i sedam članova posade. Po slijetanju u okean ukrcali su se u čamce za spasavanje, gdje su sačekali brod američke obalne straže koji ih je spasio. Ovaj slučaj jhe poslužio kao predložak za film „Crash landing“ iz 1958. godine, sa Nancy Reagan u glavnoj ulozi.

NORTHWEST FLIGHT 293

U novembru 1962. godine putnici koji su poletjeli s aerodroma na Aljasci preživjeli su još jedno opasno prisilno slijetanje u vodu, i to, opet, zbog otkazivanja motora. Svih 95 putnika i sedam članova posade sletjelo je avionom u more bez većih tjelesnih povreda, a avion je plutao čitavih 25 minuta. To je bilo dovoljno da se svi putnici ukrcaju u čamce za spasavanje i sačekaju pomoć.

JAPAN AIR LINES FLIGHT 2

U ovom slučaju radi se o greški pilota. Let iz Tokyja u San Francisco je završio u zimu 1968. godine u zalivu pred samim gradom. Pilot je nije ni znao u šta se upušta sve do samoga slijetanja –  zbog strašne magle počeo je prerano da se spusta, da bi naposljetku sletio u zaliv, dvije i po milje prije aerodroma i staze. Niko od 96 putnika i 11 članova posade nije bio povrijeđen. Zanimljivo, avion je poslije incidenta restauriran i ponovno je poletio.

US AIRWAYS FLIGHT 0505

Avion megapopularnog kapetana Sullyja koji je uspješno sletio u rijeku Hudson nije prvi koji je morao prisilno da sleti u vodu nakon polijetanja sa Laguardia aerodroma u New Yorku. Naime, 20. 09. 1989. godine, US Air 737-400 sa 57 putnika i šest članova posade sletio je u East River ubrzo nakon polijetanja. Dvoje ljudi je poginulo, dok je dvoje bilo u kritičnom stanju. Avion nije bio posve pripremljen za slijetanje na vodu i nije imao veste za spasavanje. Inače, piloti ovog aviona, za razliku od pilota Sullyja, nisu ispali heroji. Ostali su bez licence za letjenje budući da su se „izgubili“ na 36 sati nakon nesreće, pa stoga nikad nisu mogli da budu testirani na droge i alkohol.

US AIRWAYS FLIGHT1549

Prošlo je čak osam godina od najpoznatijeg slučaja slijetanja aviona na vodu – „Čuda na rijeci Hudson“ – nesreće koja je proslavila kapetana Chesley Sully Sullenbergera III i prvog oficira Jeffa Skilesa, koji su herojskim potezima spasili sve putnike i članove posade. Dogodilo se to 15. 01. 2009. godine, a piloti su uspjeli da Airbus A319 dovedu do sigurnog prizemljenja nakon što su oba motora prestala da rade. Prema nekim izvještajima, pad je uzrokovalo jato ptica od kojih su dvije uletjele u motor Airbusa nekoliko minuta nakon polijetanja.

Avion je letio na liniji 1549, iz vazdušne luke LaGuardia u New Yorku prema Charlotteu u Sjevernoj Carolini. U trenutku nesreće u njemu je bilo 145 putnika i pet članova posade. Tridesetak njih u strahu je iskočilo u ledenu vodu rijeke čim su otvorena vrata aviona.

Izvor: 100posto.hr  

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!