Christiane Amanpour objavila video o prvom susretu sa Mladićem: Pogledajte šta joj je koljač pričao

“Bili bismo siromašni bez muslimana. Dobro je imati ih okolo… ali u maloj koncentraciji”, prvo je što je kroz osmjeh Mladić tada rekao tokom prvog susreta sa Amanpour. “Izvještavala sam o ratu u Bosni više od godinu dana do trenutka kada sam ga upoznala. Godinu dana sam izvještavala o svemu što je ‘ratna mašina’ uradila i Mladiću se nije dopadalo moje izvještavanje o tome”, navela je Amanpour 

Foto: Printscreen

Britanska novinarka Christiane Amanpour, koja je tokom rata u Bosni i Hercegovini izvještavala o ratnim zločinima, na svom Facebook profilu je objavila cjelokupan snimak susreta s komandantom bosanskih Srba Ratkom Mladićem 1993. godine u BiH.

“’Nema veće časti nego braniti svoj narod’, rekao mi je Ratko Mladić 1993. godine. Samo godinu dana nakon početka rata, ‘koljača iz Bosne’ sam pitala šta misli o tome hoće li biti procesuiran kao ratni zločinac. S velikim zadovoljstvom sam ga gledala kako stoji u Hagu, gdje je osuđen na doživotni zatvor – proglašen krivim za genocid, progone i ubistva”, napisala je Amanpour.

Britanska novinarka je navela da je više od godinu dana boravila u Sarajevu i izvještavala o ratu, prije nego što je uspela da dođe do Mladića i postavi mu par pitanja. Živjela je u gradu pod opsadom, izloženom granatiranju i snajperskoj vatri.

“Bili bismo siromašni bez muslimana. Dobro je imati ih okolo… ali u maloj koncentraciji”, prvo je što je kroz osmjeh Mladić tada rekao tokom prvog susreta sa Amanpour.

“Izvještavala sam o ratu u Bosni više od godinu dana do trenutka kada sam ga upoznala. Godinu dana sam izvještavala o svemu što je ‘ratna mašina’ uradila i Mladiću se nije dopadalo moje izvještavanje o tome”, navela je Amanpour.

“KENNEDYJEVA CHRISTINA“

Nakon prvog pitanja Mladić ju je upitao kako se zove. Kada je čuo njeno ime, odgovorio je s ironičnim osmjehom:

“A, Kennedyjeva Christina. Kada sam vidio tvoje izvještaje iz Sarajeva bio sam jako ljut”.

Mladić je u srijedu pred Haškim tribunalom osuđen za genocid počinjen u Srebrenici, gdje je u julu 1995. godine ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka, kao i za teroisanje civila tokom opsade Sarajeva, koja je trajala 44 mjeseca, i u kojoj je ubijeno više od 10.000 ljudi.

Presudom je proglašen krivim i za progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Sudsko vijeće izreklo je doživotnu kaznu zatvora.

Mladić je proglašen krivim po deset tačaka optužnice, a oslobođen po jednoj tački, koja se odnosi na genocid u šest bh opština.

Amanpour dalje priča o etničkom čišćenju i genocidu, čiji je vrhunac bio masakr u Srebrenici 1995. godine.

“Srebrenica je trebalo da bude zona pod zaštitom UN-a za muslimane kada je Mladić sa svojim snagama ipak zauzeo ovo mjesto. Dijelio je slatkiše i obećao civilima da će biti sigurni. ‘Ne bojte se, niko vam neće ništa uraditi’”, rekao je Mladić stanovnicima Srebrenice. Naravno da to nisu bili. Njegovi vojnici ubili su više od 7.000 muslimanskih dječaka i muškaraca koji su pokušali pobjeći”, navela je britanska novinarka.

Komentarišući presudu Mladiću, Amanpour je za CNN izjavila da je on ostao kukavica do posljednjeg trenutka jer nije ostao u sudnici da čuje presudu.

Ona je dodala da je doživotna kazna izrečena Mladiću “najmanje što su žrtve ovog rata trebalo da dobiju”.

“Žrtve vjeruju da je to najmanje što Mladić treba da dobije. Ovo je pravda za žrtve, nije osveta, žrtve širom Bosne tražile su svoj dan na sudu”, rekla je Amanpour, prenijele su agencije.

Prema njenim riječima, krivica Mladića se nikada nije dovodila u pitanje, piše Al Jazeera.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!