Rusija prodaje Turskoj raketni sistem vrijedan dvije milijarde dolara

Američki vojni funkcioneri i političari izrazili su zabrinutost zbog namjere Turske, članice NATO-a, da kupi poboljšani ruski sistem u jeku sve jačih signala da se Ankara naslanja na Moskvu posljednjih nekoliko godina

Foto: Youtube

Ruska državna fabrika oružja Rostec, potvrdila je da dogovor o prodaji raketnog obrambenog sistema S-400 Turskoj premašuje dvije milijarde dolara, prenose državni mediji.

Američki vojni funkcioneri i političari izrazili su zabrinutost zbog namjere Turske, članice NATO-a, da kupi poboljšani ruski sistem u jeku sve jačih signala da se Ankara naslanja na Moskvu posljednjih nekoliko godina.

Sistem S-400, inkompatibilan sa sistemima NATO-a, može uništiti vazdušne mete u rasponu 400 kilometara.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio je u septembru da je njegova zemlja potpisala dogovor s Rusijom i završila prvu uplatu, prenosi Al Jazeera.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je kazao da bi Ankara mogla da odustane od kupovine sistema S-400 ako se ne postigne dogovor o zajedničkoj proizvodnji.

Kazao je da Turska nije obaviještena o zvaničnom odbijanju ruske strane da zajedno proizvode sistem ptotivvazdušne odbrane S-400.

S-400 je dizajniran da obara avione, krstareće i balističke rakete. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!