Marković: Vjerujem da će Crna Gora prije 2025. zaključiti pregovarački proces, odgovornost na nama, ne na Briselu

Marković je u Bečićima, na panel-diskusiji na temu “Region nakon četiri godine Berlinskog procesa“, istakao da odgovornost država zapadnog Balkana u procesu ka EU ne smije i ne može biti u Briselu, već među državama i liderima Zapadnog Balkana

Foto: YouTube/Printscreen

Premijer Crne Gore Duško Marković poručio je da u regionu Zapadnog Balkana više nema dileme da sve države žele članstvo u Evropskoj uniji. 

Marković je u Bečićima, na panel-diskusiji na temu “Region nakon četiri godine Berlinskog procesa“, istakao da odgovornost država zapadnog Balkana u procesu ka EU ne smije i ne može biti u Briselu, već među državama i liderima Zapadnog Balkana.

On je rekao da vjeruje da će Crna Gora i prije 2025, za kada je EU najavila naredno proširenje, zaključiti pregovarački proces.

“Mi smo u regionu Zapadnog Balkana imali sukob dvije temeljne vrijednosti – vrijednosti integracija, zajedništva i prosperiteta i onih vrijednosti koje su Balkan vukle godinama na začelje i samu periferiju EU. Uspjeli smo da prevladamo taj drugi sistem vrijednosti, koji je još na našem političkom, bezbjednosnom i svakom drugom tržistu prisutan. I nije nam lako. Možemo izbjeći ovaj konflikt, ako mi u regionu preuzmemo odgovornost za proces. Odgovornost za ovaj proces ne smije niti može biti u Briselu. Odgovornost za ovaj proces leži na nama, državama i liderima država Zapadnog Bakana – rekao je Marković, prenosi Avaz.ba.

On je ocijenio da je u regionu Zapadnog Balkana u posljednjih nekoliko godina, bez obzira na sve poteškoće, napravljen značajan iskorak kada je u pitanju orijentacija država regiona ka EU, odnosno ka osvajanju evropskih vrijednosti.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!