Novi sistem ulaska u šengenski prostor ne znači povratak viza građanima Zapadnog Balkana

Dimitris Avramopulos u svojoj poruci građanima Zapadnog Balkana kaže da je novina samo mali proceduralni korak koji će u ogromnom broju slučajeva olakšati putovanje u EU, a učvrstiti zajedničku sigurnost, izbjegavajući birokratiju i zadržavanja prilikom ulaska u EU

Najavljeni novi sistem ulaska u šengenski prostor ne znači povratak viza, poručio je danas evropski komesar za migracije i unutrašnja pitanja Dimitris Avramopulos građanima Zapadnog Balkana.

“Zapadni Balkan je ključni region i blizak partner EU. Sve naše namjere su u cilju očuvanje te bliskosti i partnerstva, kao i pojednostavljivanja kretanja i kontakata među ljudima između EU i Zapadnog Balkana”, kaže Avramopulos.

On je podsjetio da je prije godinu dana Evropska komisija predložila uspostavljanje Evropskog sistema za odobrenje putovanja i informacija ( ETIAS) kako bi se osnažili evropski kapaciteti kada je riječ o sigurnosti i migracionim rizicima koji su bili zasnovani na povećanom broju putnika bez viza. 

Pojačana sigurnost je, navodi komesar Avramopulos, za dobrobit i EU i država koje imaju bezvizni režim, kako bi se očuvala recipročna kretanja.

“ETIAS nije viza već jednostavan i jeftin, za putnike pogodan mehanizam koji se odnosi na sve zemlje čiji građani bez viza putuju u Šengenski prostor, uključujući i SAD i Kanadu”, navodi evropski komesar za unutrašnja pitanja, prenosi Al Jazeera.

Dimitris Avramopulos u svojoj poruci građanima Zapadnog Balkana kaže da je novina samo mali proceduralni korak koji će u ogromnom broju slučajeva olakšati putovanje u EU, a učvrstiti zajedničku sigurnost, izbjegavajući birokratiju i zadržavanja prilikom ulaska u EU.

Prošle sedmice je objavljeno da će građani regije za putovanje u Šengenski prostor morati prethodno da zatraže odobrenje od nadležnih službi Evropske unije, iako će i dalje biti oslobođeni vađenja viza.

Odobrenje će se tražiti ispunjavanjem elektronskog fomulara, a odgovor EU stizaće u roku najkasnije 72 sata.

Onima za koje se utvrdi da predstavljaju opasnost po sigurnost EU biće odbijena dozvola za putovanje, navodi se u predlogu za uspostavljanje ETIAS-a.

Prema predlogu, građani država Zapadnog Balkana i drugih zemalja kojima nisu potrebne vize za putovanje u šengenski prostor bez unutrašnjih granica moraće za uslugu prethodne provjere da plate deset eura, ali će taj trošak pokrivati trogodišnji period putovanja, odnosno dok traje važnost pasoša.

Od plaćanja te naknade biće oslobođene osobe mlađe od 18 i starije od 60 godina, članovi porodica državljana zemalja EU, kao i studenti i naučno osoblje.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!