Srpske sudije od danas rade po kosovskim zakonima: Položili zakletvu pred Tačijem

“Pozdravljam vašu spremnost da se integrišete u kosovskog pravosuđe i da radite u skladu sa kosovskim zakonodavstvom. Takođe pozdravljam vašu spremnost što ćete posao sudije, odnosno tužilaca, obavljani časno, odgovorno i nepristrasno, poštujući pravila profesionalne etike”, kazao je Tači nakon polaganja zakletve

Foto: YouTube (Printscreen)

Srpske sudije i tužioci položili su zakletvu kod predsjednika Kosova, Hašima Tačija.

Oni su do sada radili u sklopu srpskog pravosudnog sistema na sjeveru Kosova, a od danas će raditi po kosovskim zakonima.

Ovo je dogovoreno tokom briselskog dijaloga Kosova i Srbije februara 2015, sporazumom o integraciji pravosuđa. Današnjim činom, ovaj sporazum je u potpunosti sproveden.

“Pozdravljam vašu spremnost da se integrišete u kosovskog pravosuđe i da radite u skladu sa kosovskim zakonodavstvom. Takođe pozdravljam vašu spremnost što ćete posao sudije, odnosno tužilaca, obavljani časno, odgovorno i nepristrasno, poštujući pravila profesionalne etike”, kazao je Tači nakon polaganja zakletve, javlja Radio Slobodna Evropa.

Zakletvu je položilo 40 sudija i 13 tužilaca kojima je Tači nakon ceremonije čestitao i ponudio podršku u daljem radu.

Tači im je takođe poručio da je na njima velika odgovornost i izrazio uverenje da će biti uspješni u tome, dok će se građani osjećati sigurnijim i ravnopravnim ispred zakona.

Ovom događaju danas su prisustvovali i predstavnici međunarodnih institucija i stranih ambasada u Prištini.

Sudija Miroslav Ivanović je nakon polaganja zakletve ispred Predsedništva Kosova novinarima izjavio da će sudije nastaviti tamo gdje su stali, te da ova grupa ljudi pripada “određenom esnafu koji zna svoj posao”.

“Danas je dan kao i svaki drugi. Praktično, ne osećam da počinjem nešto novo, mislim da se nastavlja naš profesionalni život tamo gdje smo stali. Profesionalci smo svi redom, to su sve izrasli ljudi. Mislim da nema nikakvih problema u tome kako će ko doživjeti ovaj dan. Sve je u redu”, kazao je on.

Sudije i tužioci došli su u Prištinu autobusom, uz pratnju policije.

Od kako su Srbi zauzeli sudove na sjeveru Kosova početkom 2008. godine, kada je proglašena nezavisnost Kosova, kosovski radnici suda u Mitrovici bili su primorani da se presele u objekte Osnovnog suda u Vučitrnu, gdje i danas rade, dok su na sjeveru funkcionisali sudovi u sklopu srpskog sistema.

Briselski sporazum predviđa gašenje sudova i tužilaštava i u Srbiji i na Kosovu koji rade na predmetima sa teritorije Kosova i integracija dosadašnjih pravosudnih struktura sa sjevera u pravosudni sistem Kosova.

Predsjednik suda i glavni tužilac dolaze iz različitih etničkih zajednica. Glavni tužilac će biti Albanac, a predsjednik suda Srbin. Broj sudija i administrativnog osoblja biće srazmeran broju i strukturi stanovništva u tom dijelu Kosova.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!