Nova pravila EU za stanovnike Zapadnog Balkana koji putuju u šengensku zonu

Odobrenje će se tražiti ispunjavanjem elektronskog fomulara, a odgovor EU će stizati u roku od najkasnije 72 sata. Onima za koje se utvrdi da predstavljaju opasnost po sigurnost EU, biće odbijena dozvola za putovanje, navodi se u predlogu za uspostavljanje novog Evropskog sistema za odobravanje putovanja

 

Građani država Zapadnog Balkana ubuduće će za putovanje u šengensku zonu morati prethodno da zatraže odobrenje od nadležnih službi Evropske unije, iako će i dalje biti oslobođeni vađenja viza, javlja Beta.

Odobrenje će se tražiti ispunjavanjem elektronskog fomulara, a odgovor EU će stizati u roku od najkasnije 72 sata. Onima za koje se utvrdi da predstavljaju opasnost po sigurnost EU, biće odbijena dozvola za putovanje, navodi se u predlogu za uspostavljanje novog Evropskog sistema za odobravanje putovanja (ETIAS).

Takav predlog Evropske komisije potvrdio je Odbor za građanske slobode Evropskog parlamenta (LIBE), prenosi Al Jazeera. Nakon što ga u parlamentu usvoje sva nadležna tijela, biće proslijeđen na usvajanje Savjetu ministara EU, rekao je agenciji Beta neimenovani funkcioner odbora LIBE.

Prema predlogu, građani država Zapadnog Balkana i drugih zemalja kojima nisu potrebne vize za putovanje u šengensku zonu EU bez unutrašnjih granica moraće za uslugu prethodne provjere da plate deset eura, ali će taj trošak pokrivati razdoblje za putovanja od tri godine, odnosno dok traje važnost pasoša.

Od plaćanja te naknade biće oslobođene osobe mlađe od 18 i starije od 60 godina, članovi porodica državljana EU, kao i studenti i naučno osoblje.

SLOŽEN POSTUPAK

Predstavnica za medije odbora LIBE, Estefania Narrillos, rekla je beogradskoj agenciji da bi cijeli postupak u Evropskom parlamentu trebao da bude okončan do kraja godine, a potom će o sistemu ETIAS konačnu odluku donijeti Savjet ministara EU.

“Postupak je složen i sistem bi mogao da stupi na snagu za najmanje dvije godine, vjerovatno tek početkom 2020. godine”, navela je Narrillos.

Građani Zapadnog Balkana koji žele da pututju ne trebaju da vade vize za šengensku zonu. EU će prethodno morati da traži odobrenje putem elektronskog formulara u kojem će, pored ličnih i podataka o pasošu, morati da navede i adresu boravišta u Uniji, tamošnji kontakt i zemlju ulaska u EU.

Takođe će morati da “obavijesti vlasti EU o tome jesu li bili osuđivani za ozbiljne kriminalne prekršaje (terorizam, seksualnu eksploataciju djece, trgovinu ljudskim bićima ili drogom, ubistva i silovanja), kao i o boravku u specifičnoj zoni sukoba ili odluci da napuste neku zemlju, i to sve za posljednjih deset godina”.

MOGUĆNOST ŽALBE

Elektronski formular sa molbom konkretne osobe da putuje bez viza u šengensku zonu će automatski biti provjeren u bazama podataka EU, uključujući Šengenski informacijski sistem (SIS), sistem ulaska/izlaska, kao i preko baza evropske policijske službe Europol i Interpola, “kako bi se provjerilo da nije putni dokument izgubljen, ukraden, ili je za tom osobom izdat nalog za hapšenje”, navodi se u obrazloženju predloga za ETIAS.

Od osobe koja traži odobrenje za putovanje u šengensku zonu, kako je navedeno, može biti zatraženo da pruži dodatne informacije, a u izuzetnim slučajevima i zahtjev za razgovor.

“Ako tražitelju odobrenje bude odbijeno, biće obaviješten o razlozima i imaće pravo žalbe, uključujući i preko suda”, stoji u predlogu.

Evropska komisija je stavila do znanja da sada postoji 60 zemalja čijim građanima nije potrebna viza za ulazak u EU, a očekuje se da će šengenske granice u 2020. preći 39 miliona stranaca.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!