Jurišaju na medvjede i vukove, a ne na gmizavca: Pogledajte šta su kangalski psi uradili zmiji koja se primakla njihovom stadu (VIDEO)

Kangalski pas je jedan od najboljih čuvara kako vlasnika, tako i stada, a u isto vrijeme je obazriv i nježan prema djeci, vrlo nezavisan i zaštitnički nastrojen. Pouzdan i hrabar, odlično čuva ono što mu je povjereno, zbog čega ga u narodu od milošte zovu anadolski lav

Dok je stado ovaca mirno paslo pojavila se zmija, a vjerni čuvari, čuveni kangalski psi, odmah su reagovali i složno krenuli da unište uljeza.

Neustrašivo su mu se primicali, lajali, a kada je gmizavac pokušao da pobjegne pokazali su svoju nadmoć: zmiju su oprezno, ali snažno ubijali svojim ugrizima. Na video snimku se čuje i glas čobanina koji očigledno bodri svoje vjerne prijatelje i daje im instrukcije.

Kangalski pas je veoma cijenjena vrsta. Odgajan je u Sivasu, u Turskoj, a sposoban je da se bori sa vukovima i medvjedima.

Preporučuje se stočarima, jer je odlična pomoć pri gonjenju stada i čuvanju stoke od divljih zvijeri.

Za njega kažu da je nacionalni pas Turske, a koliko je poštovan govori činjenica da se njegov lik nalazi na poštanskoj markici. Spada u veliku rasu pasa, sa masivnom građom, ali su čak i u Turskoj rijetkost i mnogi ih svrstavaju u ugroženu vrstu.

Kangalski pas je jedan od najboljih čuvara kako vlasnika, tako i stada, a u isto vrijeme je obazriv i nježan prema djeci, vrlo nezavisan i zaštitnički nastrojen. Pouzdan i hrabar, odlično čuva ono što mu je povjereno, zbog čega ga u narodu od milošte zovu anadolski lav.

Praksa pokazuje da tri do četiri kangala mogu bez ikakvih problema da čuvaju stado od 500 ovaca.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!