Stanković obavezao Katnića: Nema hapšenja Medojevića

U Uputstvu se kaže da se, po potrebi i mogućnosti, mogu koristiti alternativne mjere u cilju obezbjeđenja prisustva okrivljenog, sprječavanja i ometanja postupka, zaštite svjedoka i drugim slučajevima

Ivica Stanković (Foto: Printscreen)

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković dao je specijalnom državnom tužiocu Milivoju Katniću obavezujuće Uputstvo za postupanje kojim traži da se ne određuje pritvor predsjedniku Pokreta za promjene Nebojši Medojeviću.

“Povodom zahtjeva glavnog specijalnog tužioca za odobrenje za pokretanje krivičnog postupka i određivanje pritvora, podnijetog Skupštini Crne Gore protiv N. M, poslanika Skupštine Crne Gore, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz čl. 401a st.1 u vezi st.6 Krivičnog zakonika Crne Gore, na osnovu čl.131 i 132 Zakona o državnom tužilaštvu, vrhovni državni tužilac Ivica Stanković dao je glavnom specijalnom tužiocu obavezujuće Uputstvo za postupanje. U Uputstvu se navodi da, imajući u vidu da se mjera pritvora određuje samo u izuzetnim slučajevima i da mora biti uvijek opravdana kada je to neophodno radi nesmetanog vođenja postupka, kao i pretpostavku nevinosti i pretpostavku u korist slobode, u konkretnom slučaju ne treba predlagati određivanje pritvora protiv N. M, kako bi se bez postojanja razloga iz čl.175 Zakonika o krivičnom postupku izbjegla neodgovarajuća primjena mjere pritvora jer se, shodno Ustavu Crne Gore, Zakoniku o krivičnom postupku i međunarodnim standardima, pritvor primjenjuje samo kada je strogo neophodan i kada predstavlja krajnju mjeru”, piše u saopštenju vrhovnog državnog tužioca.

Dodaje se da se, po potrebi i mogućnosti, mogu koristiti alternativne mjere u cilju obezbjeđenja prisustva okrivljenog, sprječavanja i ometanja postupka, zaštite svjedoka i drugim slučajevima.

Zajedno sa poslanicima Demokratskog fronta, Medojević je u Skupštini boravio od prošlog četvrtka, kada mu je, nakon glasanja vladajuće koalicije, ukinut imunitet.

Medojevića je ranije specijalni državni tužilac Milivoje Katnić osumnjičio da je organizator kriminalne grupe koja je, navodno, prala novac.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!