Mještani plavskih sela zaustavili radove na izgradnji mini hidroelektrane: Ostavljaju nas bez vode, jer hoće da nas isele

“Moramo obustaviti izgradnju jer ćemo ostati bez vode. Niko nije došao da sa nama razgovara, da pitaju da li smo saglasni, da li ćemo biti ugroženi… Za ovo je kriva lokalna samouprava, jer su radili u svoju korist, bez našeg znanja. Nemamo vodu, put su nam oštetili, napravili deponiju… Preostaje nam da se iselimo, što je i njihov plan”, kaže mještanin Komarače Salih Kandić

Mještani plavskih sela Jara, Komarače, Meteha, Skić i Korita zaustavili su danas radove na izgradnji mini hidroelektrane zbog koje će, kako kažu, ostati bez vode.

Osim toga, kako su tokom protesta kazali za Portal Revije Fokus, izgradnja urožava njihove livade, bašte i voćnjake jer nemaju čime da ih navodnjavaju a, ističu, narušiće biljni i životinjski svijet.

“U ovim selima živi više od dvije hiljade ljudi koji se bave poljoprivredom i voćarstvom. Gubitkom vode bašte i voćnjaci će nam biti ugroženi. Nekoliko puta smo pokušali da razgovaramo sa izvođačima radova, da im objasnimo da ugrožavaju naš opstanak, ali oni tvrde da imaju svu potrebnu dokumentaciju. Već su nam oštetili put. Štetu smo sanirali mi, jer se oni ne obaziru. Od lokalne vlasti i ostalih nadležnih nemamo podršku, ali imamo od naše dijaspore koja uskoro dolazi da nam pomogne”, kaže Esko Gutić.

Do sada su izgrađene dvije mini-hidroelektrane, na Gradini od Treskavičke i Babinopoljske rijeke.

“Moramo obustaviti izgradnju jer ćemo ostati bez vode. Niko nije došao da sa nama razgovara, da pitaju da li smo saglasni, da li ćemo biti ugroženi… Za ovo je kriva lokalna samouprava, jer su radili u svoju korist, bez našeg znanja. Nemamo vodu, put su nam oštetili, napravili deponiju… Preostaje nam da se iselimo, što je i njihov plan”, kaže mještanin Komarače Salih Kandić.

Prethodnih dana su, kaže Mervan Ciriković, prikupljali potpise za peticiju protiv izgradnje hidroelektrane.

“Blokiraćemo put do daljnjeg i radova neće biti. Ne damo vodu”, rekao je Ciriković.

Mještani su za za 21. jul najavili veliki protest, a pridružiće im se, kažu, Plavljani iz dijaspore.

Selma Šarkinović

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!