Nevjerovatno: Otac, majka i dvije ćerke iz BiH rođeni 4. jula, na Dan nezavisnosti SAD, “izdao” ih sin

U šali kažu da bi voljeli o tome da upoznaju i američku administraciju, čak i predsjednika Donalda Trumpa. “Ne vjerujem da se ovako šta dogodilo u nekoj američkoj porodici, da se toliko članova porodice rode na isti dan, i to još na Dan nezavisnosti te države”, kaže Nenad i u šali dodaje: “Zato bi trebalo upoznati Bijelu kuću. Čak razmišljam da bi u tom slučaju dobili i poklon”

Četvrti jul – Dan američke nezavisnosti, neobično se obilježava u selu Donje Vodičevo, u opštini Bosanski/Novi Grad, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine. Razlog  je porodica Nenada i Ranke Vuruna. Naime, četiri njena člana rođena su na isti dan – 4. jula!

Porodica Vuruna iz sela Donje Vodičevo, koje se ugnijezdilo podno planine Kozare, u opštini Bosanski/Novi Grad, na prvi pogled uobičajena. Međutim, ipak je posebna, interesantna i neobična. U njihovom slučaju sudbina je preciznije i od kompjutera do najsitnijih detalja uredila njihov život. Neobičnost otkriva glava porodice – otac Nenad.

“Mi smo svi rođeni 4. jula, na isti dan, supruga, ja i dvije ćerke, kada i slavimo rođendane. Mala je razlika samo u satu rođenja. Ne znam, to je vjerovatno igra slučaja”.

Nenad je rođen 1979, supruga Ranka 1981, ćerka Danijela 2000, a Dijana 2002. godine.

“Nama je to već postalo uobičajeno”, kaže Ranka i dodaje:

“Rođendane slavimo isti dan. Između sebe kupujemo poklone i – to je to. Nismo mogli ni sanjati da će nam i dvije ćerke biti rođene na isti dan kada i nas dvoje. Za rođendan se okupljamo, i to cijela porodica. Bude nas i do 50”.

Ćerka Danijela otkriva tajnu:

“Dobro nam je. Svi smo zajedno, okupljamo se, mama i tata kupuju, a mi otvaramo poklone. Uvijek budu dvije torte, na koje stavimo onoliko svijeća koliko sestra i ja imamo godina. Za mamu i tatu nema torte, jer svijeće za njihove godine ne bi mogle stati ni na najveću tortu”.

JEDAN ROĐENDAN, ČETIRI POKLONA

“Na rođendanima bude poklona ali, da pravo kažem, ima i malo neugode. Dolaze na jedan rođendan, a moraju donijeti četiri poklona”, kaže Ranka i nastavlja:

“Kada se rodila Danijela, i to baš 4. jula, svi smo povjerovali da su čuda moguća. To je, valjda, sudbina, ko će ga znati… Sigurna sam da ni najbolji matematičari na svijetu, ni najmoćniji kompjuteri to ne bi mogli tako udesiti. Ne bi mogli tako precizno izračunati da nam se baš obje kćerke rode istog datuma kao i nas dvoje. Očito, nešto tu postoji. Jer, u porodici Vuruna ima još mnogo, gotovo nestvarnih i neobjašnjivih činjenica”.

Neobičnosti se nastavljaju i još jednim detaljem. Osim što je Nenadov otac Predrag rođen 2. aprila, na isti dan su mu rođena i dva mlađa brata, a sva trojica su oženjeni – Mirama. Imaju i sestru Miru. Dalje, sin drugog brata takođe ima djecu koja su rođena 4. jula.

U cijelom potkozarskom kraju znaju za ovu porodicu, piše Al Jazeera. Kako i ne bi, jer su vrijedni, radni. Imaju kamione, traktore i svu potrebnu mehanizaciju za poljoprivredu i šumarstvo, koje su im osnovna zanimanja. Međutim, malo ko zna za cijeli splet skoro nevjerovatnih okolnosti koje je prate.

VOLJELI BI DA ZA OVO SAZNAJU U BIJELOJ KUĆI

Kako je rođendan porodice Vuruna, 4. jul, Dan američke nezavisnosti, u šali kažu da bi voljeli o tome da upoznaju i američku administraciju, čak i predsjednika Donalda Trumpa.

“Ne vjerujem da se ovako šta dogodilo u nekoj američkoj porodici, da se toliko članova porodice rode na isti dan, i to još na Dan nezavisnosti te države”, kaže Nenad i u šali dodaje: “Zato bi trebalo upoznati Bijelu kuću. Čak razmišljam da bi u tom slučaju dobili i poklon”.

Kada Nenadovo društvo počne priču o tome, krene opšti smijeh i veselje.

“Ako za vas saznaju u američkoj administraciji, eto ih na tvoj rođendan. Sigurno će biti i vrijednih poklona”.

Kažu još da su Nenad i Ranka tokom zabavljanja, kada su saznali da su rođeni na isti dan, htjeli da  svadbu organizuju 4. jula. Međutim, spriječila ih je administracija.

“Pokušavali smo sve, ali nismo uspjeli, jer je u to vrijeme ‘padao’ neki praznik, odnosno ‘padao’ je utorak, a tim danom u Opštini nije bilo vjenčanja, odnosno nisu organizovana. A još kada su nam se djeca rodila na taj dan, onda nam je tek bilo žao”, priča Nenad.

SIN “POKVARIO” ROĐENDANSKI PROSJEK

Ranka i Nenad su dobili i treće dijete, sina Dejana. Međutim, on je “pomrsio račune” i rođendanski prosjek. I on je rođen 4. dana u mjesecu, ali – maja.

“Malo nam je pokvario, ali ne smeta, rođendan je opet 4. jula”, kažu.

I svake godine 4. jul u Donjem Vodičevu u Bosanskom/Novom Gradu središnji je dan u porodici Vuruna. Okupljaju se i proslavljaju. Razmišljaju se da konačno poziv upute i u američku ambasadu u Boni i Hercegovini i jedan rođendan proslave u SAD-u.

A, već su, kako kažu, počeli pripreme da u skoroj budućnosti otputuju u Ameriku. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!