Brnabić: Između Rusije i EU biram ovo drugo

Prema njenim riječima, ova osjećanja se ne mogu zanemariti, “ali naš strateški put je EU”

Foto: Printscreen

Ukoliko Srbija bude primorana da bira između bližih veza sa Rusijom i članstva u Evropskoj uniji, odlučiće se za ovo drugo, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je u intervjuu američkoj novinskoj agenciji Bloomberg rekla da će kao premijerka nastaviti put koji je počeo njen prethodnik, sada predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, da bi pripremila zemlju za članstvo u EU do 2020. godine, kada joj se završava mandat.

“EU je tamo gdje mi idemo – to je jasno”, kazla je Brnabić, piše Tanjug.

“Mi imamo emotivne veze sa Rusijom, zbog tradicije, kulture i vjere”, navela je ona i ukazala na to da “u Srbiji veliki broj ljudi u potpunosti doživljava Rusiju kao našeg velikog brata, našeg zaštitnika”.

Prema njenim riječima, ova osjećanja se ne mogu zanemariti, “ali naš strateški put je EU”.

Podsjećajući da je Vučić odbio da prati odluku Unije da uvede sankcije Rusiji zbog Ukrajine, Bloomberg navodi da Brnabić nije mogla da potvrdi da li će nastaviti taj stav ukoliko bude ugroženo pristupanje Srbije Evropskoj uniji, prenosi Al Jazeera.

“Ne mogu to sada da komentarišem, jer je na Balkanu veoma teško posvetiti se bilo čemu. To je težak region”, rekla je Brnabić, za koju agencija napominje da ne pripada ni jednoj političkoj partiji i da je obrazovana u SAD-u i Velikoj Britaniji.

Brnabić je kazala da postizanje napretka u normalizaciji odnosa sa Kosovom, kako je naveo Bloomberg, sada zavisi od toga da Priština odobri neki stepen autonomije Srbima koji žive na sjeveru Kosova, a da će na samom kraju biti odlučeno o pitanju statusa.

“Bez obzira da li smo u potpunosti spremni 2020. godine da se pridružimo EU, to će opet zavisiti od EU da li želi da prihvati nove članice”, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da nikada nije imala razloga da sumnja da će imati Vučićevu punu podršku za teška pitanja, ali i odriješene ruke da radi šta misli da je najbolje.

Na pitanje da li će moći da donosi odluke bez njegovog nadzora, ona je rekla: “Bila bih iznenađena kada ne bih”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!