U Luksemburgu promovisana knjiga Remzije Hajdarpašića “Slučajni susret”, autor poklonio kompletan tiraž

Softić je, između ostalog, kazao da Remzija Hajdarpašić, čak i da ne napiše više ništa, s ovom knjigom, koja sadrži devet priča raspoređenih u četiri ciklusa, ostaje upisan u značajne književne stvaraoce Bošnjaka u Crnoj Gori

Promocija knjige “Slučajni susret”, autora Remzije Hajdarpašića, održana je u gradu Tetaonž, u Luksemburgu.

O knjizi su govorili književnik Faiz Softić, profesorica književnosti Hanifa Halilović Krasnić, književnica Selva Ramčilović Šabotić i književnik Sead Ramdedović.

Softić je, između ostalog, kazao da Remzija Hajdarpašić, čak i da ne napiše više ništa, s ovom knjigom, koja sadrži devet priča raspoređenih u četiri ciklusa, ostaje upisan u značajne književne stvaraoce Bošnjaka u Crnoj Gori.

“Ne postoji čovjek na planeti koji ne posjeduje senzore u svojim čulima, opaža spoljne i unutrašnje dodire, ali je malom broju ljudi podarena moć da tu čulnost pretoči u literarnu riječ. Tu je pisac u povlašćenom položaju jer i bol i radost, kada se spuste na papir, postaju podnošljiviji”, rekao je Softić.

On je kazao da Remzija Hajdarpašić posjeduje višak talenta, “što se vidi iz svake njegove priče, a pogotovu u ‘Zakopanom zlatu’, ‘Očevoj kletvi’ i ‘Slučajnom susretu’”.

Hanifa Halilović Krasnić je detaljno elaborirala fragmente pojedinih priča, dok se Selva Ramčilović Šabotić osvrnula na slikovitost u pričama Remzije Hajdarpašića. Sead Ramdedović je rekao da je u sedamnaest godina, koliko živi u Luksemburgu, došlo do ogromnog preokreta kada je u pitanju kultura i da je evidentno da se mnogo više čita.

Prisutnima se obratio i predsjednik ZK „Bihor“, Esko Halilović, koji je naglasio značaj protažiranja kulture kao osnovnog identifikacijskog elementa svakog naroda.

Izdavač knjige je Bosanska riječ iz Tuzle, a autor je napravio i jedan nesvakidašnji gest – odlučio je da se knjiga ne prodaje.

“Kompletan tiraž biće poklonjen. Samo neka se čita”, istakao je Hajdarpašić, čija je priča „Zakopano zlato“ uvrštena u Antologiju savremene bošnjačke pripovjetke koju je u Skoplju priredila profesorica Fatima Škrijelj.

Faiz Softić

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!