Sud za ratne zločine na Kosovu uskoro počinje sa radom

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu istraživaće zločine koje su “pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova počinili nad etničkim manjinama i političkim rivalima” od 1998. do kraja 2000. godine, koje je u svom izvještaju Savetu Evrope naveo švajcarski senator Dik Marti

Priština (Foto: Printscreen)

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu (puni naziv Specijalna vijeća i specijalno tužilaštvo) za sedam dana biće spreman za sudski rad i vođenje sudskih postupaka, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE).

To nakon što je u srijedu u sjedištu suda u Hagu utvrđeno da su devet od ranije spornih pravila usklađena sa Ustavom Kosova. Sada zavisi od Specijalnog tužilaštva kada će pokrenuti postupke i podići optužnice.

Pravila koja su bila u suprotnosti sa kosovskim Ustavom ticala su se odsustva sudija, osnovama specijalnih istražnih mjera, pretresa i zapljene od strane specijalnog tužilaca, stručnog ispitivanja, pritvora i statusa oslobođene osobe.

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu istraživaće zločine koje su “pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova počinili nad etničkim manjinama i političkim rivalima” od 1998. do kraja 2000. godine, koje je u svom izvještaju Savetu Evrope naveo švajcarski senator Dik Marti.

Aprila 2017. je ocijenjeno da devet od 208 pravila ključnog dokumenta za sudske procese, Pravilnika o postupku i dokazima, nisu bila u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova, pa je u međuvremenu došlo do njihovih izmjena i dopuna.

Pravilnik o postupku i dokazima usvojen je marta 2017. na plenarnoj sjednici međunarodnih sudija ovog suda, nakon čeka je uslijedilo utvrđivanje ustavnosti ovog dokumenta.

Ovaj dokument naglasak stavlja na zaštitu svjedoka, žrtava i drugih osoba koje su izložene riziku zbog svjedočenja ili saradnje sa specijalnim vijećima.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!