Zalivske zemlje razmišljaju o novim sankcijama Kataru

„Postoje određene ekonomske sankcije koje možemo izreći, a koje se trenutno razmatraju. Jedna od mogućnosti je nametanje uslova našim trgovinskim partnerima, kojima bismo rekli: ‘Ako želite da radite sa nama onda treba da napravite poslovni izbor“, istakao je ambasador UAE u Rusiji, Omar Ghobash

Doha (Foto: Printscreen)

Blok država predvođenih Saudijskom Arabijom razmatra nove sankcije Kataru, koje bi mogle uključiti pozive trgovinskim partnerima da biraju između ove četiri države ili Dohe, kazao je ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata u Rusiji.

U intervjuu za britanski list “Guardian”, diplomata Omar Ghobash je rekao da izbacivanje Katara iz Savjeta za zalivsku saradnju (GCC) „nije jedina sankcija na raspolaganju“ UAE-u i njegovim saveznicima.

„Postoje određene ekonomske sankcije koje možemo izreći, a koje se trenutno razmatraju. Jedna od mogućnosti je nametanje uslova našim trgovinskim partnerima, kojima bismo rekli: ‘Ako želite da radite sa nama onda treba da napravite poslovni izbor“, istakao je on, prenosi Al Jazeera.

Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat su prekinuli diplomatske veze sa Katarom i nametnuli sankcije Dohi 5. juna, optuživši ovu državu da podržava „terorizam“. Četiri države nisu pružile dokaze ovih tvrdnji koje Katar snažno odbacuje.

Ghobach je istakao da, “ukoliko Katar nije spreman da prihvati zahtjeve, to je slučaj ‘Doviđenja Katar, ne trebamo te više pod našim šatorom’“.

Prošlog četvrtka države predvođene Saudijskom Arabijom objavile su listu od 13 zahtjeva Kataru i dale Dohi rok od deset dana da ih ispuni.

Među zahtjevima, između ostalog, je traženje da Katar ugasi medijsku mrežu Al Jazeera, zatvori tursku vojnu bazu i smanji odnose sa Iranom.

Na pitanje da li je zatvaranje Al Jazeere validan zahtjev, Ghobash je Guardianu odgovorio da UAE „ne tvrdi da ima slobodu medija“.

„Mi ne promovišemo ideju slobode medija, mi govorimo o odgovornosti u javnom govoru“, dodao je on.

Istakao je da javni govor u Zalivu „ima poseban kontekst i taj kontekst u trenu može prerasti iz mirnog u nasilan, samo zbog izrečenih riječi“.

Ghobash je dodao da su UAE spremne da same ispunjavaju iste standarde koje traže od Katara.

Ponovio je ranije izjave zvaničnika UAE da zalivske države ne žele da konflikt eskalira u vojnu akciju.

„Situacija može eskalirati u informacionom smislu jer nećemo eskalirati vojno. To nije način na koji mi gledamo stvari”, rekao je on. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!