Saudijski kralj Salman odlučio: Prijesto pripada sinu, princu Mohamedu bin Salmanu

Unapređenje Moameda bin Salmana bilo je očekivano, ali je ipak iznenađujuće u ovom trenutku, jer je došlo u vrijeme kada se kraljevina suočava sa eskalaciojom odnosa sa Katarom i Iranom i velikom krizom u Jemenu. Novi nasljednik saudijskog trona do sada je bio zadužen za vođenje vojne intervencije u Jemenu, diktiranje energetske politike sa globalnim implikacijama i kreiranje planova o ekonomskoj budućnosti zemlje kada više ne bude nafte

Mohamed bin Salman (Foto: Printscreen)

Saudijski kralj Salman proglasio je svog sina, princa Mohameda bin Salmana, za nasljednika prijestola umjesto svog rođaka, princa Mohameda Bin Najefa, koji je smijenjen.

Mohamed bin Salman postao je zamjenik premijera, a zadržao je položaj ministra odbrane i ostale funkcije, navodi se u kraljevskom ukazu koji je prenijela državna agencija SPA.

Mohamed bin Najef se zakleo na vjernost novom prijestolonasljedniku, javila je državna televizija, prenosi klix.ba.

On je do sada bio šef protivterorističke službe i uspio je da suzbije kampanju bombaških napada Al kaide od 2003. do 2006. godine. Sada je smijenjen sa svih položaja.

Unapređenje Moameda bin Salmana bilo je očekivano, ali je ipak iznenađujuće u ovom trenutku, jer je došlo u vrijeme kada se kraljevina suočava sa eskalaciojom odnosa sa Katarom i Iranom i velikom krizom u Jemenu.

Novi nasljednik saudijskog trona do sada je bio zadužen za vođenje vojne intervencije u Jemenu, diktiranje energetske politike sa globalnim implikacijama i kreiranje planova o ekonomskoj budućnosti zemlje kada više ne bude nafte.

Princ Mohamed je predsjednik upravnog odbora kompanje “Aramko”, što znači da je prvi član kraljevske porodice koji direktno nadgleda državnu naftnu firmu.

Njegov otac, Salman bin Abdulaziz Al Saud, postao je sedmi saudijski kralj 2015. godine. Princ Mohamed je u posljednjih godinu dana često davao intervjue zapadnim medijima, što je bio dio kampanje za izgradnju imidža u inostranstvu.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!