Nova zvjezdica na zastavi SAD?: “Da” zaokružilo 97 odsto izašlih na referendumu u Portoriku

Pristalice državnosti nadaju se da bi novi status omogućio teritoriju ravnopravnu sa 50 američkih država, što znači i pristup saveznim fondovima i pravo glasa za američkog predsjednika. Prema sadašnjem sistemu, 3,5 miliona američkih građana Portorika ne plaća savezne poreze, ne glasa na predsjedničkim izborima i ne prima proporcionalno savezno finansiranje programa poput Medicaid sistema zdravstvenog osiguranja za siromašne. Američka vlada na portorikanskoj teritoriji nadgleda područja poput infrastrukture, obrane i trgovine

Foto: Printscreen

Na referendumu na kojem su se u nedjelju birači izjašnjavali o ideji da američka ostrvska teritorija Portoriko, koji je u teškoj ekonomskoj krizi, postane 51. država SAD-a, zabilježen je vrlo nizak odziv, a velika većina izašlih Portorikanaca podržala je predlog da njihovo ostrvo doda još jednu zvijezdu na američkoj zastavi.

Vladina internetstranica za neobavezujući referendum pokazuje da je samo 23 odsto od 2,2 miliona birača sa pravom glasa učestvovalo na glasanju, a od njih je 97 odsto podržalo ideju o 51. američkoj državi.

Guverner Portorika Ricardo Rossello vodio je kampanju za državnost kao najbolji put za poboljšanje ekonomskog stanja na karipskom ostrvu sa dugom od 70 milijardi dolara, stopom siromaštva od 45 odsto, uništenim školstvom i gotovo bankrotiranim penzionim i zdravstvenim sistemom.

“Od danas savezna vlada više neće moći da ignoriše glas većine američkih građana u Portoriku”, poručio je Rossello u saopštenju.

Pristalice državnosti nadaju se da bi novi status omogućio teritoriju ravnopravnu sa 50 američkih država, što znači i pristup saveznim fondovima i pravo glasa za američkog predsjednika.

Prema sadašnjem sistemu, 3,5 miliona američkih građana Portorika ne plaća savezne poreze, ne glasa na predsjedničkim izborima i ne prima proporcionalno savezno finansiranje programa poput Medicaid sistema zdravstvenog osiguranja za siromašne. Američka vlada na portorikanskoj teritoriji nadgleda područja poput infrastrukture, obrane i trgovine, piše “Jutarnji list”.

Rossello će tražiti od Kongresa da poštuje rezultat referenduma, ali problemi Portorika u Washingtonu imaju nizak prioritet.

Dvije glavne opozicione stranke bojkotovale su glasanje na kojem su Portorikanci mogli da odluče između tri opcije – da postanu američka država, ostanu u statusu teritorije ili postanu nezavisna država. Umjesto da odu na birališta, oko 500 Portorikanaca marširalo je ulicama San Juana i tražilo nezavisnost, mašući zastavom Portorika i paleći američku zastavu.

“Ovo je lažni plebiscit. Naša budućnost je nezavisnost. Moramo sami da odlučimo o svojoj sudbini”, rekla je jedna od organizatora protesta, Liliana Laboy.

Demonstranti su takođe bili ljuti zbog organizovanja skupog referenduma u vrijeme kada je zatvoreno više od 400 škola, a mnogi Portorikanci se bore kako bi spojili kraj s krajem. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!