Radunović: Situacija nije idealna, mjere štednje pogodiće građane u “najblažem obliku” (VIDEO)

Ministar Radunović je rekao da još nemaju rješenje kako će preduzeća iz sektora saobraćaja da vrate poreski dug državi, te da o tome nijesu donijeli konačnu odluku. Naglasio je da moraju sačuvati Montenegro Airlines u turističkoj sezoni pošto ima ugovorene poslove, kao i da bi bio bi visok rizik od prizemljenja i ogromna šteta jer bi se plaćali penali. Ministar nije demantovao informaciju nedavno obljavljenu u medijima da je iz tekuće budžetsake rezerve ove godine isplaćeno Montenegro Airlinesu dva miliona eura

Ministar finansija Crne Gore Darko Radunović (Foto: gov.me)

Ministar finansija Crne Gore Darko Radunović kazao je da će nove mjere štednje pogoditi sve građane u “najblažem obliku” i da, ali da  je cilj da se ima održiv budžet.

“Nijesam u prilici da mogu da popustim”, kazao je Radunović u odgovoru na pitanje ima li šanse da popusti sa nekom mjerom štednje.

On je danas imao zajedničku konferenciju za novinare sa guvernerom Radojem Žugićem i šefom misije Međunarodnog Monetarnog fonda (MMF) Martinom Petrijem, koja je bila posvećena Fiskalnoj strategiji za period do do 2020. godine.

Fiskalnom strategijom je definisano da Vlada od naredne godine poveća opštu stopu poreza na dodatu vrijednost (PDV) sa 19 na 21 odsto, kao i da poveća akcize na cigarete, alkohol, ugalj i gaziranu vodu koja se zaslađuje, dok će niža stopa PDV-a od sedam odsto ostati nepromijenjena.

Planirano je da se zamrzne zapošljavanje u javnom sektoru  tako što će po prirodnom odlasku sa posla tri zaposlena biti zamijenjena samo sa jednim. Mjerama je predviđeno i da plate funkcionera budu smanjena za šest odsto, ali i revidiranje isplate naknada majkama sa troje i više djece.

Šef Misije MMF-a Martin Petri (Foto: gov.me)

Radunović je rekao da država neće ulaziti u aranžman sa MMF-om, već da ta međunarodna organizacija pruža samo tehničku pomoć, pišu “Vijesti”.

Objasnio je da nove mjere u javnom sektoru ne znače otpuštanje radnika, nego njihov odlazak u penziju, preraspodjelu poslova i interne oglase, a penzije se neće zamrzavati.

“Za sada nemamo dobar program za otpremnine”, kazao je Radunović.

Ministar je rekao da još nemaju rješenje kako će preduzeća iz sektora saobraćaja da vrate poreski dug državi, te da o tome nijesu donijeli konačnu odluku. Naglasio je da moraju sačuvati Montenegro Airlines u turističkoj sezoni pošto ima ugovorene poslove, kao i da bi bio bi visok rizik od prizemljenja i ogromna šteta jer bi se plaćali penali. Ministar nije demantovao informaciju nedavno obljavljenu u medijima da je iz tekuće budžetsake rezerve ove godine isplaćeno Montenegro Airlinesu dva miliona eura.

Žugić je rekao da su nove mjere štednje pažljivo odabrane i da su dobre jer se njima neće ugroziti dostupnost finansijskim tržištima i konkurentnost ekonomije.

Na pitanje da li i daje smatra da je PDV od sedam odsto na hotele sa četiri i više zvjezdica kršenje evropskih direktiva i velika šteta po budžetske prihode, a što je tvrdio prošle godine sa pozicije ministra finansija, Žugić je odgovorio da bi danas rekao ono što je rekao i Radunović.

Guverner Radoje Žugić (Foto: gov.me)

Radunović planira da zadrži PDV od sedam odsto za hotele sa četiri i više zvjezdica.

Vladajuća većina je prošle godine uvela nižu stopu PDV-a od sedam odsto za hotele sa četiri i više zvjezdica za usluge pružanja hrane, pića i napitaka.

Žugić je nedavno saopštio da treba zadržati postojeće poreske stope zbog konkurentnosti ekonomije, dok je na presu novinarima kazao da je tada mislio “samo na porez na dobit”.

Šef misije MMF Martin Petri nije želio da jasno odgovori na pitanje ko je kriv za stanje u javnim finansijama u Crnoj Gori.  

On je saopštio da ekonomski izgledi u Crnoj Gori za 2017. godinu djeluju povoljno, te da se očekuje rast oko tri odsto, kao i da će predviđene mjere fiskalne strategije postaviti državne finanasije na snažne osnove ka postizanju fiskalne održivosti.

Petri je kazao da, ako se fiskalna strategija primijeni, onda nema potrebe za aranžmanom sa MMF, te da je strategija u skladu sa preporukama MMF.

“Projektovano fiskalno prilagođavanje, ukoliko se implementira, postavilo bi javni dug na održivu putanju. Skupa i loše usmjerena naknada za majke se transformiše kroz povećanje socijalne pomoći i dječjeg dodatka, od čega će koristi imati oni koji su u stvarnom stanju potrebe. Prvobitna naknada je bila fiskalno nepriuštiva i proglašena je neustavnom. Redizajniranje će biti u skladu sa snažnijim učešćem žena u radnoj snazi i boljom dječjom zaštitom”, rekao je Petri.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!