Glas Amerike: Srbija i Kosovo ipak na Bajdenovom Samitu za demokratiju?

Sam događaj, mjesec dana uoči održavanja, inicirao je nedoumice i kontroverze. Njihov raspon kreće se od kriterijuma odabira učesnika, ali i ulozi civilnog društva u tom događaju – dok je na Balkanu najaktuelnija tema bilo moguće izostavljanje Srbije, Kosova i Bosne i Hercegovine, ali i šta to konkretno znači

Srbija i Kosovo biće najverovatnije pozvani na Samit za demokratiju koji organizuje američki predsjednik Džozef Bajden, saznaje Glas Amerike od izvora u Vašingtonu.

Za tu informaciju još nema zvaničnih potvrda, a Glas Amerike se tim povodom obratio Stejt departmentu, čiji odgovor još nije stigao.

Sam događaj, mjesec dana uoči održavanja, inicirao je nedoumice i kontroverze. Njihov raspon kreće se od kriterijuma odabira učesnika, ali i ulozi civilnog društva u tom događaju – dok je na Balkanu najaktuelnija tema bilo moguće izostavljanje Srbije, Kosova i Bosne i Hercegovine, ali i šta to konkretno znači.

Pitanje u vezi sa kriterijumima određivanja zvanica i kakav bi to moglo imati značaj nije, međutim, bilo predmet iscrpnijeg odgovora Stejt departmenta na upit Glasa Amerike o održavanju i organizaciji Samita za demokratiju.

U pisanom odgovoru ukazano nam je da mu je svrha jačanje posvećenosti pozicioniranju demokratije i ljudskih prava u središte spoljne politike Sjedinjenih Država.

“Tražiće se inovativna i čvrsta posvećenost odbrani od autoritarnosti, načini za ophođenje i borbu protiv korupcije i promovisanje poštovanja ljudskih prava u zemlji i inostranstvu”, navedeno je, između ostalog, u odgovoru.

Virtuelni događaj od kog dio svjetske javnosti očekuje da doprinese zaustavljanju urušavanja demokratije, kao i prava i sloboda na globalnom nivou, planiran je za 9. i 10. decembar.

Prema za sada nezvaničnim informacija, očekuje se prisustvo 100 zvanica – među kojima su tradicionalne demokratije poput Francuske i Švedske, ali i Filipini i Poljska – u kojima djeluje da se stepen demokratije urušava.

Iako je riječ o promociji višedecenijskih ciljeva američke spoljne politike koji se ogledaju u pospješivanju demokratije i ljudskih prava. Samit za demokratiju predstavlja novo sredstvo za kojim je posegla američka administracija.

“Ovog puta djeluje mi da su zainteresovani za konkretne rezultate. ne samo za donošenje pompeznih deklaracija. Šta konkretno mogu da postignu i mogu li se nositi sa nekim od aktuelnih problema poput korupcije, koja je oruđe autoritarnih političara, ili pak tehnoloških standarda zastupljenih u oblastima dezinformisanja”, objašnjava Danijel Frid, penzionisani diplomata i stručnjak nevladinog Atlantskog savjeta.

Pol Mekarti, predstavnik Međunarodnog republikanskog instituta, očekuje da će uskoro biti predstavljena preciznija agenda Samita za demokratiju.

“Trenutno smo na oko mjesec dana od održavanja tog događaja. Tada ćemo znati više o tome šta se želi postići Samitom za demokratiju, šta su važne tačke i ciljevi koje bi trebalo ostvariti. Tada bi trebalo sve da bude jasnije”, kaže on.

Ukazivanje na aktuelne nejasnoće suština su i pisma koje je sedmoro članova Kongresa tokom sedmice poslalo predsjedniku Bajdenu, organizatoru Samita za demokratiju.

Osim kriterijuma korišćenih za određivanje liste zvanica i uloge civilnog društva u tom događaju, upitali su i koje će konkretne obaveze administracija preuzeti na sebe tokom Samita, kao i šta se očekuje od drugih zemalja.

Međutim, ništa od svega toga ne umanjuje činjenicu da je važno biti jedan od učesnika.

“Pitanje za državu poput Srbije je želi li da bude svrstana među zemlje koje u potpunosti pripadaju Evropi, u šta duboko vjerujem. Ili želi da bude vječni mlađi brat Rusije koja je koristi za ostvarivanje sopstvenih ciljeva”, zaključuje Danijel Frid, diplomata sa bogatim iskustvom angažovanja na Balkanu.

Kako najavljuje organizator. približno godinu dana od decembarskog Samita američki predsednik će biti domaćin još jednog okupljanja čija je svrha utvđivanje do koje mjere su primijenjeni principi definisani na prethodnom skupu.

Taj događaj, ako zdravstvene prilike dozvole, ne bi bio organizovan virtuelno.

Foto: Printscreen

Idi na VRH
error: Content is protected !!