U američke ambasade i konzulate stigli novi upitnici za tražioce vize

Upitnik je dio pooštrenog viznog režima koji je 23. maja odobrila administracija u skladu s Trumpovom najavom. Kritičari tvrde da je upitnik dodatni teret i da će odvratiti mnoge od podnošenja zahtjeva za vizu, posebno stručnjake i studente

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa poslala je nove upitnike u američke ambasade i konzulate, u kojima se traže i podaci o aktivnostima na društvenim mrežama od osoba koje traže američku vizu, prenosi Reuters.

Prema novom upitniku, od aplikanata se traže informacije o profilima na društvenim mrežama u posljednjih pet godina i biografija u posljednjih 15 godina. Osim toga, mogu se zahtijevati i informacije o starim putnim ispravama, prenosi avaz.ba.

Upitnik je dio pooštrenog viznog režima koji je 23. maja odobrila administracija u skladu s Trumpovom najavom. Kritičari tvrde da je upitnik dodatni teret i da će odvratiti mnoge od podnošenja zahtjeva za vizu, posebno stručnjake i studente.

Administracija pojašnjava da će upitnik popunjavati osobe za koje se zaključi da, iz sigurnosnih razloga, za to postoji potreba. Davanje informacija će biti dobrovoljno, ali će upitnik uticati na odluku vlasti da li da odobre ulazak u SAD.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!