Plav: Otvoren Zajednički centar za policijsku saradnju između Crne Gore, Albanije i Kosova (VIDEO)

“Otvaranjem ovog centra osnažićemo i međusobno povjerenje i povjerenje građana u institucije i ojačati ih u borbi protiv nezakonitih migracija, organizovanog kriminala i terorizma”, kazao je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i zahvalio ambasadama Amerike i Njemačke na finansijskoj pomoći u opremanju objekta i obuke službenika

Foto: Printscreen

Zajednički centar za policijsku saradnju između Crne Gore, Albanije i Kosova koji je danas otvoren u Plavu “predstavlja potvrdu daljeg razvoja dobrosusjedskih odnosa utemeljenih na međusobnom uvažavanju”, ocijenio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

“Isto tako simbolizuje našu posvećenost borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala i zajednički doprinos jačanju bezbjednosti regiona. To je, pored efikasne granične kontrole i bliske koordinacije između organa za sprovođenje zakona, jedan od ključnih uslova za dalji napredak u procesu približavanja zajedničkim evropskim ciljevima”, kazao je Nuhodžić.

On je pojasnio da će centar, u skladu sa modelom koji je rasprostranjen u zemljama članicama EU, raditi na principu stalnog dežurstva, a “angažovani službenici će aktivno učestvovati u razmjeni informacija i zajedničkoj analizi rizika sa ciljem prevencije i borbe protiv prekograničnog kriminala, trgovine ljudima, nezakonitih migracija i krijumčarenja narkotika”.

“Saradnja u navedenim oblastima je od značaja i za saradnju sa drugim centrima za policijsku saradnju u zemljama regiona i EU. Kroz rad zajedničkog centra između Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine u Trebinju i stavljanjem u funkciju centra u Plavu direktno se doprinosi ubrzanom protoku operativnih podataka i efikasnijoj koordinaciji aktivnosti duž državne granice. Otvaranjem ovog centra osnažićemo i međusobno povjerenje i povjerenje građana u institucije i ojačati ih u borbi protiv nezakonitih migracija, organizovanog kriminala i terorizma”, kazao je Nuhodžić i zahvalio ambasadama Amerike i Njemačke na finansijskoj pomoći u opremanju objekta i obuke službenika.

Kako prenosi portal vijesti.me, ambasador SR Njemačke Hans Ginter Matern je kazao da je “ovaj primjer zajedničke kontrole granica odličan primjer kako regionalna saradnja učvršćuje i jača same granice i suverenitet”.

“Za suverenitet jedne države nema ništa bolje od djelotvorne kontole granica. To je potrebno i stanovništvu koje od svojih država traži da zaštiti granice i suzbiju i eliminišu te fenomene kao što su ilegalne igracije i prekogranični kriminal. To su zahtjevi stanovništva i nešto što je najvažnije za građane u okviru EU”, kazao je Matern i obećao nastavak njemačke pomoći.

Ambasadorka SAD Margaret En Uehara je rekla da je sigurna da će novi centar pružiti značajnu podršku regionalnim policijiskim centrima u borbi protiv svih vrsta međunarodnog prekograničnog kriminala.

“Ovaj centar će poboljšti i saradnju sa međunarodnim policijskim agencijama u regionu. Omogućiće i svakodnevnu razmjenu informacija i pristup brojnim međunarodnim bazama podataka različitih policija i to u realnom vremenu. Posebno mi je drago što će služiti i kao regionalni centar obuke za svaku pograničnu policiju tri države”, kazala je Uehara.

Ona je rekla da će američka Vlada Crnoj Gori, Kosovu i Albaniji pomoći i da naprave jake sisteme kontrole strateške trgovine kako bi se spriječilo širenje oružja za masovno uništenje i nelegalni transferi prodaje konvencionalnog naoružanja.

Zamjenik ministra unutrašnih poslova Kosova Valdet Hodža je rekao da će tri države skupa raditi na tome da saradnja bude na zavidnom nivou, jer se samo zajedničkim snagama može učiniti da zemlje budu bezbjedne.

Ministar unutrašnjih poslova Albanije Dritan Demiraj je istakao da je posebno zadovoljan što će centar pružati zajedničku obuku u borbi protiv terorizma. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!