Erdogan mirno gledao kako tjelohranitelji biju demonstrante (VIDEO)

Nije jasno je li Erdogan, koji je sjedio u parkiranom službenom “mercedesu”, komunicirao sa svojim obezbjeđenjem, odnosno je li naredio napad. Međutim, iz snimka je očigledno da se obratio jednom članu osiguranju neposredno prije napada, kao i da je izišao iz automobila i ušao u zgradu ambasade tek nakon što su ovi nasilno rastjerali demonstrante

Foto: Printscreen

Novi snimak posjete Recepa Tayyipa Erdogana SAD-u pokazuje kako turski predsjednik mirno gleda dok njegovo naoružano obezbjeđenje brutalno napada demonstrante usred Washingtona.

Snimak je objavio turski kanal američke televizije Voice of America.

Napad na jermenske i kurdske demonstrante protiv autoritarne turske vlasti dogodio se ispred turske ambasade u Washingtonu.

Kako javlja New York Times, napad na demonstrante dogodio se nakon susreta Erdogana s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, koji je turskog kolegu pohvalio kao čvrstog saveznika u borbi protiv islamskog terorizma, potpuno ignorišući njegovu brutalnu čistku državnih institucija i obračun s opozicijom, civilnim društvom i nezavisnim medijima u Turskoj.

Nije jasno je li Erdogan, koji je sjedio u parkiranom službenom “mercedesu”, komunicirao sa svojim obezbjeđenjem, odnosno je li naredio napad. Međutim, iz snimka je očigledno da se obratio jednom članu osiguranju neposredno prije napada, kao i da je izišao iz automobila i ušao u zgradu ambasade tek nakon što su ovi nasilno rastjerali demonstrante, prenosi index.hr.

Iako je ministarstvo spoljnih poslova SAD-a snažno osudilo napad u kojem je povrijeđeno devet osoba, više američkih kongresmena i senatora zatražilo je od Trumpa da konkretno reaguje na sramotni incident, koji je tim veći jer su dva člana Erdoganovog osiguranja napala i pripadnike američkog diplomatskog osiguranja. Najoštriji je bio republikanski senator i poznati spoljnopolitički “jastreb”, John McCain, koji je izjavio da bi “njihovog ambasadora trebalo poslati dođavola iz SAD”, dodavši da “ovakva stvar ne može ostati neodgovorena na diplomatskom nivou”.

Članovi obezbjeđenja su nakratko privedeni, a oružje im je zaplijenjeno, ali su ubrzo pušteni jer je utvrđeno da imaju diplomatski imunitet. Ipak, i dalje su pod istragom i biće im zabranjen ponovni ulaz u SAD, potvrdio je za NY Times neimenovani američki funkcioner.

Turska ambasada je izdala saopštenje u kojem odbacuje optužbe i za nasilje krivi demonstrante, a ne obezbjeđenje. Turski ambasador je pozvan u ministarstvo spoljnih poslova, ali sadržaj tog razgovora nije poznat.

Američka policija uhapsila je dvojicu demonstranata zbog napada na policajce.

To nije prvi put da su Erdoganovi tjelohranitelji napali demonstrante u SAD-u. Washington Post je prošle godine pisao o sukobima demonstranata i Erdoganovog obezbjeđenja, a u 2014. u New Yorku su njegovi tjelohranitelji napali novinare koji su pisali kritike o turskom predsjedniku. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!