Prošlo je 27 godina od smrti Alije Sirotanovića: Ime najpoznatijeg rudara nosi samo jedna mala ulica u Brezi

Sirotanović je bio velikan bez vila i raskoši, a do smrti je živio u trošnoj kući u svom selu. Uvijek je vodio skroman život i nikada nije mnogo tražio, pa ni onda kada je mogao. Mubera priča da je Alija molio Tita jedino za struju, koje u Trtorićima tada nije bilo, i da su je dobili upravo zahvaljujući njemu

Alija Sirotanović, rudar iz sela Trtorići kod Breze, radnik udarnik, umro je na jučerašnji dan prije 27 godina. Njegovo ime ostalo je duboko urezano u sjećanja svih građana na prostorima bivše Jugoslavije od 1949. godine, kada je Sirotanović sa svojih osam komorata za osam sati iskopao 152 tone uglja i srušio dotadašnji rekord Alekseja Stahanova.

SKROMAN ŽIVOT

Većina Brezana, pa i onih najmlađih, zna za Aliju i njegov rekord, a u Brezi danas živi njegova unuka Mubera Salihović.

“Moj deda je radni dan započinjao u pola pet ujutro, jer je na posao pješačio pet kilometara. Rijetko je radio samo jednu smjenu, češće dvije, a znalo je da se desi da i po pet dana i noći ne izađe iz rudnika”, kaže Salihović i dodaje da je Alija bio veliki poštenjačina.

Sirotanović je bio velikan bez vila i raskoši, a do smrti je živio u trošnoj kući u svom selu. Uvijek je vodio skroman život i nikada nije mnogo tražio, pa ni onda kada je mogao, piše avaz.ba.

Mubera priča da je Alija molio Tita jedino za struju, koje u Trtorićima tada nije bilo, i da su je dobili upravo zahvaljujući njemu.

Sirotanović je umro bogat priznanjima za ljudskost i rad, a Salihović kaže da danas u Brezi tek jedna mala ulica nosi njegovo ime, dok ispred ulaza u upravnu zgradu brezanskog rudnika stoji Alijina bista.

BROJNA PRIZNANJA

Za svoje izuzetne zasluge dobijao je brojna priznanja, kao što su Orden Narodnog fronta Jugoslavije, Orden zasluga za narod sa zlatnom zvijezdom, Orden rada Prvog reda, Orden zasluga za narod Drugog reda, Medalja zasluga za narod, Nagrada AVNOJ-a, Nagrada ZAVNOBiH-a, Šestoaprilska nagrada Opštine Breza… 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!