Edvin i Edin Hot do titula advokata stigli nakon skoro dvije decenije školovanja: Doktori za zakone SAD

“Bez naših roditelja Rafeta i Vesne Hot nikada ne bismo postali Edvin Hot, Esq. i Edin Hot, Esq. Podrška koju smo imali od njih je najveći blagoslov i ne možemo biti srećniji nego što njih imamo za roditelje. Koliko su nam majka i otac značili tokom školovanja riječima se ne može opisati. Beskrajno smo im zahvalni za sve što su nam omogućili i pružili priliku da danas budemo ovo što jesmo”, kažu Edvin i Edin

Edvin Hot je imao nepunih devet, a njegov brat Edin pet godina kada su se sa roditeljima iz rodnog Gusinja doselili u Njujork.

Dolazak iz malog mjesta na sjeveru Crne Gore, u vrijeme kada je na prostoru bivše Jugoslavije bjesnio rat, u grad sa nekoliko miliona stanovnika nije pokolebao njihove roditelje u namjeri da svojoj djeci pruže najbolje obrazovanje.

Danas su braća Hot advokati, a da bi se “okitili” tom titulom bilo je potrebno mnogo godina truda i odricanja, ali i finansijske potpore. Kako u razgovoru za Portal Revije Fokus kažu, planiraju da u bliskoj budućnosti u Njujorku otvore zajedničku advokatsku firmu.

ZNANJE JE MOĆ

“U decembru 1993, kada sam pohađao treći razred, napustio sam OŠ ‘Džafer Nikočević’ u Gusinju. Zahvaljujući znanju engleskog jezika već u januaru 1994. sam upisao drugo polugodište trećeg razreda u osnovnoj školi na Menhetnu. Ako se oduzmu ove dvije i po godine provedene u gusinjskoj osnovnoj školi, onda je za zvanje advokata ‘potrošeno’ skoro 17 godina ‘trljanja klupa’ po školama i univerzitetima SAD”, odgovara Edvin na pitanje koliko je godina “potrošio” da bi stekao advokatsku titulu.

Edin kaže da se za advokata školovao 19 godina (osnovna i srednja škola, fakultet i doktorske studije).

“U SAD sam završio sve stepene školovanja – od osnovne i srednje škole do fakulteta i doktorata na Florida Coastal school of law”, pojašnjava Edin.

Edvin kaže da je jedan od primarnih razloga zbog kojih su se Edin i on odlučili za poziv advokata činjenica što vode porijeklo sa područja bivše Jugoslavije, gdje su se kršila najosnovnija ljudska prava.

“Sjedinjene Države, iako daleko od toga da su savršene, su zemlja zakona, i željeli smo da što bolje saznamo kako i na koji način funkcioniše zakon i po kojim propisima. Znanje je moć, i upravo završene School of law, položeni BAR exami (pravosudni ispiti) i buduća praksa nam omogućavaju da do detalja uđemo u tajne zakona SAD”, kaže Edvin.

Put do zvanja advokata nije bio lak, ističu braća Hot. Edvin ističe da je Law school u početku bila veoma teška zbog toga što izgleda kao da se uči novi jezik.

“Za mene je to bilo po treći put učenje novog jezika (engleski jezik je bio drugi). Konkurencija u školi je bila veoma jaka, a finalni ispiti na Florida Coastal school of law se ocjenjuju po takozvanom a curve scale, što znači da finalna ocjena, bez obzira na kvalitet odgovora, odnosno testa, zavisi od broja najboljih testova (na primjer, neki ispiti imaju kvotu da samo 15 studenata može da dobije maksimalnu ocjenu. U slučaju da je taj broj, primjera radi, 25 studenata, svi oni preko broja 15 dobijaju manju ocjenu, bez obzira što njihov ispitni rad zaslužuje maksimalnu ocjenu, odnosno što je svih 25 studenata uradilo odlično ispit). Iz tih razloga prva godina na doktorskim studijama je za mene bila veoma teška. Nakon toga, druga i treća godina su bile daleko lakše zato što sam već bio naučio da razmišljam i pišem kao advokat i postao blizak s ogromnim brojem pojmova koji se sreću u zakonu”, priča Edvin.

NESEBIČNA POMOĆ BRATA

Edin pak kaže da mu je brat Edvin mentor, učitelj i najbolji prijatelj. Ne može da pronađe riječi kojima bi opisao koliko mu je Edvin pomogao tokom školovanja.

“Slažem se sa njim da je prva godina doktorata najteža za studente. Srećom po mene, kada sam započeo prvu godinu u law school Edvin je već bio na trećoj. On je taj najteži dio tranzicije u prvoj godini meni učinio mnogo lakšim nego što je bio za mnoge moje vršnjake. Edvin mi je dao sve neophodne savjete i pomoć koja mi je bila potrebna da uspješno završim prvu godinu”, kaže Edin, koji je prije law school na Hunter College diplomirao psihologiju i političke nauke.

Brat ga je, dodaje, savjetovao tokom sve tri godine law school, kao i prilikom polaganja pravosudnog ispita.

“Završiti doktorat i položiti pravosudni ispit je, posebno za državu Njujork, veoma teško. To znaju samo oni koji su polagali. Ali, zahvaljujući mom bratu Edvinu, taj dio mog školovanja prošao je bezbolnije”, tvrdi Edin.

Da bi došli do zvanja advokata, braći Hot je, osim znanja, bila potrebna i velika finansijska podrška.

“Ja sam završio Syracuse University, gdje je školarina za jednu godinu više od 55.000 dolara, plus ostali troškovi – knjige, putovanja, džeparac… Ako ovo pomnožite sa četiri godine studiranja dolazi se do cifre od oko 275.000 do 300.000 dolara”, priča Edvin.

Za zvanje advokata, nakon fakulteta, mora se završiti  i Law school koja traje tri godine. Školarina za jednu godinu, dodaje Edvin, u prosjeku je oko 50.000 dolara, plus troškovi iznajmljivanja stana, ishrane, za auto, knjige, putovanja…, što je dodatnih više od 30.000 dolara.

“Nijesam računao troškove putovanja roditelja koji su tokom našeg školovanja nebrojeno puta iz Njujorka dolazili na Floridu da nas posjete. Dakle, samo za ove tri godine neophodno je obezbijediti više od 250.000 dolara. To znači da je za Edina i mene samo trogodišnje školovanje za zvanje advokata koštalo više od pola miliona dolara”, ističe Edvin.

On kaže da je malo ko u našoj zajednici spreman da uzme toliki kredit i otplaćuje ga narednih 15 do 20 godina.

BEZ PODRŠKE RODITELJA NE BI BILO USPJEHA

Ističe da bez roditeljske podrške i pomoći nikada ne bi postigli uspjeh.

“Bez naših roditelja Rafeta i Vesne Hot nikada ne bismo postali Edvin Hot, Esq. i Edin Hot, Esq. Podrška koju smo imali od njih je najveći blagoslov i ne možemo biti srećniji nego što njih imamo za roditelje. Koliko su nam majka i otac značili tokom školovanja riječima se ne može opisati. Beskrajno smo im zahvalni za sve što su nam omogućili i pružili priliku da danas budemo ovo što jesmo”, kažu Edvin i Edin.

Planovi ovih momaka su da kroz praksu steknu što više radnog iskustva, a u bliskoj budućnosti planiraju da u Njujorku otvore zajedničku advokatsku firmu.

Na pitanje može li se desiti da se jednog dana u sudnici nađu na suprotnim stranama, Edvin kroz smijeh kaže da je sve moguće.

“Međutim, ako radimo u istoj advokatskoj firmi to bi bio sukob interesa, pa se moraju preduzeti određene mjere opreza radi zaštite firme i klijenata. Mada, zakon u SAD dozvoljava i takav scenario, ali uz pismenu saglasnost klijenata”, pojašnjava on.

A na pitanje da li djevojkama prilikom udvaranja objašnjavaju koja su njihova prava, braća Edvin i Edin u šali kažu da su to besplatni pravni savjeti.

“Normalno, samo do određene granice. Ukazujemo im na pravo, ali i obaveze koje proističu iz tog prava”, kaže kroz smijeh Edvin.

 NESUĐENI FUDBALER

Edvin je sa pet godina počeo da igra fudbal i maštao da jednog dana bude profesionalni fudbaler. Talenat je naslijedio od djeda Jaza i oca Rafeta.

“Tokom studiranja na Syracuse University, u periodu od 2003. do 2007, igrao sam za ekipu univerziteta. Za te četiri godine obišao sam dosta gradova u SAD. Međutim, uvidio sam koliko je konkurencija bila jaka, a da bi neko postigao nešto na tom polju zaista je trebalo da bude veliki talenat. Od ukupnog broja studenata – fudbalera sa svih univerziteta u SAD, samo dva odsto nastavlja da se profesionalno bavi ovim sportom. Statistike takođe pokazuju da te karijere traju samo tri do četiri godine. Zato sam odlučio da se posvetim karjeri advokata”, priča Edvin.

 “KRIVCI” ZA PORTAL GUSINJE-PLAV.COM

Iako su sve vrijeme bili zauzeti školovanjem, Edvin i Edin su ipak našli vremena da daju veliki doprinos boljoj povezanosti Gusinjana i Plavljana širom svijeta. Uz svog oca Rafeta, oni su glavni “krivci” što na hiljade Gusinjana i Plavljana, razasutih širom svijeta, svaki dan na inernetu ukucavaju adresu gusinje-plav.com.

Radi se o portalu zahvaljujući kojem su, između ostalog, organizovane brojne humanitarne akcije za ugrožene u zavičaju i dijaspori. Podugačak je spisak onih kojima je pomognuto, a medijskim sponzorstvom ovog portala i svakodnevnim objavljivanjem spiskova donatora uklonjena je i najmanja sumnja da prikupljeni novac može da završi na pogrešnoj adresi.

BIOGRAFIJA: EDVIN HOT

Edvin je rođen 16. marta 1985. godine u Gusinju. Pohađao je Osnovnu školu “Dzafer Nikočević” u Gusinju do trećeg razreda, a u decembru 1993. preselio se u Njujork.

Edvin je nastavio školovanje na Menhetnu, u osnovnoj školi u PS. 59. Završio je prestižnu High School: Beacon School, New York. Nakon završetka srednje skole upisao se na Syracuse University. Za vrijeme studija uspješno je nastupao za fudbalsku ekipu ovog univerziteta. Završio je političke nauke i psihologiju.

Tokom školovanja je napravio pauzu od 2007. do 2010. godine. U tom periodu je radio za jednu od najpoznatijih advokatskih firmi u SAD – Debevoise & Plimpton, LLP. Bio je dio tima ove advokatske firme koja je šest meseci boravila u Minhenu u Njemačkoj, gdje je istraživala poslovanje Simensa.

Izvjesno vrijeme je radio i za Universal Music Group, predstavništvo Njujork.

U jesen 2010. upisao je doktorske studije na Florida Coastal Law of School u Jacksonville (FL), koje je uspješno završio 2013. godine i stekao zvanje Juris Doctor – doktor prava.

Godine 2014. položio je New York Sate BAR exam (ispit) i zvanično dobio sertifikat i zvanje Attorney ili Esq.

Od kada je dobio zvanje advokata, radio je za advokatsku firmu “Ross & Hill, LLP”.

Trenutno radi za “Shulman & Hill, LLP”.

BIOGRAFIJA: EDIN HOT

Edin je rođen 8. maja 1989. godine u Gusinju, a sa pet godina je došao u Njujork.

Završio je osnovnu skolu PS 59 na Menhetnu, a potom srednju, The Beacon School, takođe na Menhetnu.

Godine 2012. završio je Hunter College, dva smjera – psihologiju i političke nauke.

Iste godine primljen je na doktorske studije Florida Coastal Law of School u Jacksonville (FL), koje je uspješno završio u maju 2015. i dobio zvanje Juris Doctor– doktor prava.

Već u julu te godine položio New York State BAR exam (ispit) i sa 26 godina dobio zvanje Attorney ili Esq.

Edin je radio u Universal Music Group – Motown Records, Kings County Family Court i Ross & Hill Esqs.

 RANIJE OBJAVLJENI TEKSTOVI NA ISTU TEMU:

Lica Fokusa: Edin i Edvin Hot

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!