Demokrate: Najmlađa crnogorska partija prijetnja najjačima

Na posljednjim izborima u Herceg Novom, i pored besprizorne kampanje protiv lidera Demokrata, Bečićeva stranka je oduzela dio glasova ostalim opozicionim partijama čime će, vjerovatno, zauzeti i treću gradonačelničku funkciju, pored Budve i Kotora

Foto: Facebook

Najmlađa politička partija u državi, Demokratska Crna Gora, bilježi snažan uspon. Nakon solidnog rezultata na parlamentarnim izborima, zatim preuzimanja funkcija predsjednika opština Budva i Kotor, Demokrate su druga po snazi stranka i u Herceg-Novom, gdje će uz postizbornu kombinatoriku takođe preuzeti gradonačelničku funkciju. Nova politička partija zauzima one pozicije u političkoj javnosti koje su do sada držale tradicionalističke stranke opozicije, ali i vlasti.

Vođa Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić, je prije nekoliko godina izašao iz opozicione Socijalističke narodne partije Srđana Milića (SNP) i sa sobom povukao veći broj funkcionera.

Nezadovoljan trendovima svoje doskorašnje partije, ali i unutrašnjim odnosima, Bečić je formirao Demokratsku Crnu Goru čiji je jedan od prvih dokumenata bio “Deklaracija o stavljanju veta na podjele” i promotivni slogan “Pobjede, a ne podjele”.

Ključne karakteristike političke partije pod nazivom Demokratska Crna Gora su: izbjegavanje jasnog opredjeljenja stranke o pitanjima koja decenijama dijele crnogorsko društvo, kao što su jezik, crkva, nacionalna identifikacija, odnos prema integracijama u NATO i odnos prema Rusiji.

Demokrate su oštro pozicionirane protiv vladajuće partije kao uzročnika ekonomske krize i izostanka borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

Demokrate dominantno sprovode političku kampanju u direktnoj komunikaciji sa građanima. Ovu partiju vode uglavnom mladi ljudi koji nisu poznati široj javnosti.

Uniformisanost svih funkcionera simbolom crvene kravate je specifičnost ove stranke, kao i tehnokratski i projektni model političkog djelovanja.

U posljednjoj kampanji lider Aleksa Bečić je insistirao na direktnom političkom obračunu sa vladajućom Demokratskom partijom socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!