Detalji kidnapovanja Kineza u Beogradu: Zbog otmice Šen Honga niko u Srbiji nije uhapšen

“Sumnjalo se tada na zemunski klan, jer su oni radili otmice. Međutim, nije bilo nikakvih dokaza. Tek se za vrijeme ‘Sablje’ 2003. pojavila informacija da je Hong, kada je otet, navodno čuvan u nekoj staroj kući kasnijeg svjedoka saradnika Dejana Milenkovića Bagzija. Međutimm nije se dalje otišlo od te informacije”, navodi Novaković, koji je 2003. bio načelnik UKP i vodio istragu protiv zemunskog klana

Zemunski klan (Foto: Privatna arhiva)

Kineski državljanin Šen Hong otet je u Beogradu 7. marta 2002. godine. U to vrijeme zemunski klan se bavio otmicama i prva sumnja pala je na njih. Međutim, niko od pripadnika ozloglašenog klana zbog ovog zločina nije uhapšen. Hapšenja je, doduše, bilo, ali su se iza rešetaka tog puta našli samo – Kinezi.

Tadašnji zamjenik načelnika Uprave kriminalističke policije Mile Novaković, otkriva za “Blic” sve detalje ovog slučaja, navodeći da su otkriveni Kinezi koji su organizovali i smislili otmicu, ali da dvojica srpskih državljana koja su otela Honga nikada nisu zvanično razotkrivena.

“Sumnjalo se tada na zemunski klan, jer su oni radili otmice. Međutim, nije bilo nikakvih dokaza. Tek se za vrijeme ‘Sablje’ 2003. pojavila informacija da je Hong, kada je otet, navodno čuvan u nekoj staroj kući kasnijeg svjedoka saradnika Dejana Milenkovića Bagzija. Međutimm nije se dalje otišlo od te informacije”, navodi Novaković, koji je 2003. bio načelnik UKP i vodio istragu protiv zemunskog klana.

Dvojica otmičara iz Srbije presrela su Honga tog 7. marta 2002. ispred stana u kome je živio na Novom Beogradu i u blizini kineskog tržnog centra gdje je radio. Hong je u to vrijeme već 15 godina živio u Beogradu, gdje je završio i studije. Otmičari su se predstavili kao policajci i oteli su ga sa mercedesom koji je vozio. Prema tadašnjim podacima, odvezen je negdje na područje Batajnice i Surčina. Otmicu je beogradskoj policiji, čiji su inspektori vodili slučaj, odmah prijavila Hongova supruga.

Kinezi, koji su u dosluhu sa dvojicom otmičara, ubrzo zovu Hongovu porodicu u Šangaj i traže otkup od dva miliona njemačkih maraka. Poslije pregovora dogovaraju se da im se uplati 500.000 maraka u protivrijednosti u juanima – kineskom novcu.

SLUČAJ “3.31”

Ubrzo u Beograd stiže kineska delegacija na visokom nivou sa šest pripadnika njihove policije, među kojima su zamjenik ministra policije i načelnik kriminalističke policije Šnagaja. U Beogradu su, prema sjećanjima Novakovića, koji je prisustvovao razgovorima, ostali pet dana. Vlasti Šangaja su ovoj otmici poklonili veliku pažnju i formirana je specijalna grupa za rješavanje slučaja koji je nazvan “3.13”.

Otmičari su uhapšeni kada su se pojavili da podignu novac sa računa u Šangaju koji su otvorili za tu namjenu. Šiang Đianhua koji je iz Beograda došao u Peking 14. marta često je kontaktirao sa vlasnicima računa koji su otmičari odredili za otkup. Uhapšen je 18. marta, a ubrzo za njim i Hiang Dongpin i Huang Rong, koji su sve vrijeme bili u Kini i otvorili su račun na tuđa imena. Skoro dva mjeseca kasnije, 25. maja 2002, u Kini je uhapšen i Jan King na osnovu saznanja iz Beograda, koji je označen kao organizator. U Mađarskoj i Grčkoj uhapšena su po dva kineska državljanina zbog umiješanosti u otmicu Honga.

SRBI TRAŽILI NOVAC ZA USLUGU

Prvouhapšeni Šiang Đianhua priznao je kineskim operativcima da je tokom februara 2002. sa Čen Guanpingom razgovarao o otmici Honga i da mu je pokazao gdje žrtva živi. Guaping je, prema riječima Đianhua, ubrzo sve organizovao, pa ga je pozvao 7. marta rekavši mu da je Hong otet i da dvojica Srba traže novac za uslugu. U samoj otmici su, osim dvojice Srba, učestvovali i Đi Šingehun, Ku Lizhong, kao i još jedan Kinez sa nadimkom Žutokosi (Huang mao), koji nije identifikovan.

Đinhua je priznao i da je istog dana pozvao Hianga Dongpina i Huang Rong, koji su bili u Kini, i tražio im da otvore račun pod tuđim imenom u Trgovačkoj banci. Njih trojica su obavijestila porodicu otetog Honga na koji račun da uplate novac, a uhapšeni su kada su htjeli da podignu dogovorenu sumu.

Izvor: Blic.rs

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH
error: Content is protected !!