Otkrivena mračna tajna: Saveznici su znali za holokaust dvije i po godine prije, protiv Hitlera bila spremna optužnica!

Nova dokumenta UN-a, koja 70 godina nisu vidjela svjetlost dana, pokazuju da su još u decembru 1942. godine američka, britanska i sovjetska vlada bile svjesne da je najmanje dva miliona Jevreja ubijeno i da su životi još pet miliona u opasnosti, pa su zbog toga pripremali optužnice. Uprkos tome, saveznici su vrlo malo učinili da pokušaju da ih spase ili pruže utočište onima koji su u životnoj opasnosti

Savezničke snage su bile svjesne Holokausta čak dvije i po godine ranije nego što se dosad mislilo, a imali su i unaprijed pripremljene optužnice za ratne zločine protiv Adolfa Hitlera i njegovih glavnih nacističkih zapovjednika.

Nova dokumenta UN-a, koja 70 godina nisu vidjela svjetlost dana, pokazuju da su još u decembru 1942. godine američka, britanska i sovjetska vlada bile svjesne da je najmanje dva miliona Jevreja ubijeno i da su životi još pet miliona u opasnosti, pa su zbog toga pripremali optužnice.

Uprkos tome, saveznici su vrlo malo učinili da pokušaju da ih spase ili pružiti utočište onima koji su u životnoj opasnosti.

I zaista, Churchillov ministar Viscount Cranborne u martu 1943. je izjavio da Jevreje ne treba smatrati specijalnim slučajem i da je britansko carstvo već prepuno izbjeglica.

“Najveće sile komentarisale su masovno ubistvo Jevreja dvije i po godine prije nego se do sada smatralo”, kazao je autor knjige “Ljudska prava nakon Hitlera”, profesor na londonskom univerzitetu SOAS, Dan Plesch za Independent.

“Pretpostavljalo se da su o tome službeno saznali kad su otkriveni koncentracioni logori, ali javno su ubistva komentarisali još u decembru 1942”, dodao je on.

Plesch je naglasio i da su savezničke sile pripremale optužnice za ratne zločine na temelju svjedočanstava ljudi koji su prokrijumčareni iz kampova, kao i Pokreta otpora u više okupiranih država. Između ostalog, Plesch je otkrio i dokumenta iz 1944. u kojima je Hitler optužen za ratne zločine, prenosi jutarnji.hr.

Profesor Plesch kaže da su saveznici, uprkos dokazima i tužbama protiv nacista, učinili vrlo malo kako bi pomogli ljudima u opasnosti. Tvrdi i da su napori Rooseveltovog izaslanika u UN-u, Herberta Pella, potisnuti od antisemita u američkom ministarstvu spoljnih poslova.

Pell je kasnije tvrdio da su pojedinci iz ministarstva bili zabrinuti da će biti ugrožene ekonomske veze između SAD-a i Njemačke nakon rata, ukoliko se nastavi procesuiranje nacista.

“Među razlozima koje su dali SAD i Britanija u vezi suzbijanja krivičnih gonjenja nacista, je to što su shvatili da će bar neko od njih biti potreban kako bi se obnovila Njemačka i suočila s komunizmom, koji je u to vrijeme smatran velikom opasnošću”, naveo je Plesch.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!