BHFF 2017: Zlatne jabuke za filmove “Izbjeglica 532”, “Zabranjeno pušenje u Sarajevu”, “Dobra žena” i “Smrt u Sarajevu”

Nagrade su dodijelili članovi žirija, fotoreporter Ron Haviv, režiserka i autorka Zlata Filipović i kostimografkinja Amela Bakšić

 

Film Gorana Kapetanovića “Izbjeglica 532” osvojio je na 14. Bosanskohercegovačkom filmskom festivalu (BHFF) 2017 Zlatnu jabuku žirija za najbolji kratki film.

 

“Film o dvanaestogodišnjem izbjeglici Ševku koji se prilagođava na novi život u Švedskoj, prevladavajući nedaće i čekajući vijesti od kuće, ima predivnu glumačku ekipu sa izuzetnim scenarijom i emotivnom glumom. To je priča koja govori ne samo o našoj nedavnoj prošlosti, već i o globalnoj sadašnjosti”, kaže se u obrazloženju žirija.

 

Zlatnu jabuku za najbolji dokumentarni film dobio je “Zabranjeno pušenje u Sarajevu”. Film Gianluca Loffreda je retrospektiva na kultni bosanski rock bend Zabranjeno pušenje, kao i jedinstveni period koji je uveo u regiju pokret Novi primitivizam.

 

“Film je nagrađen za sjajnu priču koju priča autsajder. To je tragična priča koja je simbolizuje toliko razilaženja koja su se dogodila posljednjih 25 godina”, piše u obrazloženju žirija.

“Dobra žena”, film Mirjane Karanović, osvojio je Zlatnu jabuku za najbolji dugometražni film.

“To je priča o ženi čiji je život uzdrman otkrićem video-kasete koja implicira njenog supruga Vladu u ratne zločine. ‘Dobra žena’ je moćan film koji je nagrađen za relevantan, pravovremen i hrabar scenario, sa važnom tematikom i vješto sprovedenim pripovijedanjem i kinematografijom”, obrazložio je žiri.

Mirjana Karanović je osvojila i prvu nagradu žirija za najbolje glumačko ostvarenje u tom filmu.

Film Danisa Tanovića “Smrt u Sarajevu”, “jaka satira koja odražava nesigurnost moderne Evrope”, osvojio je nagradu publike.

Nagrade su dodijelili članovi žirija, fotoreporter Ron Haviv, režiserka i autorka Zlata Filipović i kostimografkinja Amela Bakšić.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!